04 / 23 / 2024
Новини Мнение Експерт: Положителен сценарий е Украйна да освободи окупираните територии през 2023 г. , но има и отрицателен

Експерт: Положителен сценарий е Украйна да освободи окупираните територии през 2023 г. , но има и отрицателен

Контранастъплението може да продължи три, четири или пет месеца, както в района на Харков, така и в района на Херсон

0 коментари
Експерт: Положителен сценарий е Украйна да освободи окупираните територии през 2023 г. , но има и отрицателен

Положителен сценарий е Украйна да освободи окупираните територии преди края на годината, но има и отрицателен

В интервю за агенция на Украйна- УНИАН военно-политическият наблюдател от групата „Информационна съпротива“ Александър Коваленко анализира последните руски атаки с ирански дронове, като прогнозира дали масираните удари ще продължат в бъдеще, а също и кога въоръжените сили на Украйна ще могат да започнат ново контранастъпление и да освободят всички окупирани територии на страната.
„Поради факта, че на руските войски им свършиха боеприпасите за „пробиване“ на противовъздушната отбрана на ВСУ, многомилионните дефицитни ракети имат практически нулева ефективност, така че руснаците преминаха към масово използване на дронове и в крайна сметка изчерпаха значителна част от втората партида ирански „Шахед“, казва експертът.

И продължава така: „Много важен момент за Украйна. Видяхме, че времето беше топло в първите дни на януари. Необичайно за Киев +13, +15. При такива условия използването на „Шахед“, е по-ефективно. Тъй като тяхната горивна система е уязвима при използване при ниски температури. При -10 и -15 може да се използва само след като е преминал съответната ревизия в самата Русия. Тоест получават една партида и я финализират. Те могат да усъвършенстват системата за насочване, като добавят свои собствени устройства GLONAS, за да подобрят точността и обхвата на ефективна употреба.

Експерт: Положителен сценарий е Украйна да освободи окупираните територии през 2023 г. , но има и отрицателенИ ако говорим за използване в студено време, тогава те финализират оптимизирането на горивната система. Отнема определено време. Следователно през декември видяхме много различно количество и много различни времеви интервали между употребата на „Шахед“.

„Винаги има или положителен, или отрицателен сценарий. Положителният сценарий е, разбира се, достигане на границите от 1991 г. до края на 2023 г. Но има и отрицателен. Какъв е той?

В самото начало говорихме с вас за подготовката на условия за контранастъпление, което може да продължи три, четири или пет месеца, както в района на Харков, така и в района на Херсон, десния бряг. И ние говорихме за това, че тези условия са изпълнени в района на Луганск, но липсват още няколко фактора за осъществяване на контранастъпателни действия. Ако говорим за Запорожка област, този процес се извършва сега, както и в левобережната Херсонска област. Тоест, всичко е в процес, два-три месеца и може би още нещо се изпълнява, ще видим.

„Имаме седем места, които трябва да бъдат освободени:

Херсонска област на левия бряг, част от Запорожка област, Луганска област, окупирана през 2022 г. и окупирана през 2014 г., Донецка област, окупирана през 2022 г. и частично окупирана през 2014 г., временно окупирания полуостров Крим. Ако можем да комбинираме освобождаването на Лугашка област през 2022 г., освобождаването на левобережната Херсонска област и Запорожието – всъщност това може да стане до средата на лятото… Тогава възниква въпросът какво ще се случи с териториите, окупирани през 2014 г. . Трябва да има съвсем друг сценарий и съвсем друга подготовка. Линията на отбраната, която руските сили изградиха през годините, ще има собствен възпрепятстващ ефект върху нашето контранастъпление“, казва той.

Експерт: Положителен сценарий е Украйна да освободи окупираните територии през 2023 г. , но има и отрицателен„Систематичното унищожаване на инфраструктурни съоръжения на руските окупатори на полуострова и унищожаването на Кримския мост с цел пълно изравняване на логистиката (сценарият като с Антоновските мостове в Херсонска област ще отнеме определен период от време. В контекста от всички тези локации навлизаме в 2024 година.
Не изключвам, че при негативен сценарий можем да освободим континенталната част на Украйна преди края на 2023 г. С полуостров Крим историята може да се пренесе в 2024 г.“, смята експертът.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising