07 / 22 / 2024
Новини Свят Може ли НАТО да бъде защитен от Тръмп?

Може ли НАТО да бъде защитен от Тръмп?

от infomax
0 коментари
Доналд Тръмп

Елън Никмайер от Асошиейтед прес

Нарастващият скептицизъм по отношение на шансовете за преизбиране на президента Джо Байдън кара европейските лидери, които се отправят за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, да се изправят пред перспективата, че най-изявеният критик на военния съюз, Доналд Тръмп, може да се върне начело на най-мощната армия в света.

По време на срещата на върха, която започва утре, НАТО – съставена от 32 европейски и северноамерикански съюзници, ангажирани да се защитават взаимно от въоръжени нападения – ще наблегне на силата чрез солидарност, докато отбелязва своята 75-годишнина. Домакинът на събитието Байдън, който обедини съюзниците в глобална мрежа, за да помогне на Украйна да отблъсне руското нашествие, дори нарече Алианса по-единен откогато и да е било.

Но зад кулисите

доминираща тема ще бъде подготовката за евентуално разделение, тъй като влиянието на крайно десните сили, които не са приятелски настроени към НАТО, нараства в САЩ и други страни, включително Франция, което поражда опасения за това колко силна ще остане подкрепата за Алианса и военната помощ, която неговите членове изпращат на Украйна.

По време на президентския дебат Байдън попита Тръмп: „Ще останете ли в НАТО или ще се оттеглите от НАТО?“ В отговор Тръмп наклони глава и сви рамене.

Слабото представяне на Байдън на дебата предизвика трескава дискусия дали 81-годишният президент е годен за поста или трябва да се оттегли като кандидат за президент на Демократическата партия.

Още преди дебата европейските правителства задълбочиха консултациите си за това какво могат да направят, за да гарантират, че НАТО, западната подкрепа за Украйна и сигурността на отделните страни от НАТО ще останат непокътнати, ако Тръмп спечели отново президентския пост през ноември и намали американския принос за натовските действия.

Някои американци и европейци наричат това

„защита на НАТО от Тръмп“

– или „защита от бъдещето“, като се вземе предвид политическият напредък на крайно десните политически блокове в Европа.

Някога се очакваше срещата на върха тази седмица, която се провежда в града, в който през 1949 г. е основан съюзът за взаимна отбрана, да покаже устойчивостта на НАТО. Сега, според един европейски представител, тя изглежда „мрачна“.

Причините за това са две: руският напредък на бойното поле през месеците, в които републиканците от Конгреса, съюзени с Тръмп, забавиха доставките на американско оръжие и финансирането за Украйна. И възможността на власт да дойдат крайнодесни правителства, които не са приятелски настроени към НАТО.

Служителят е говорил с репортери миналата седмица, като е пожелал анонимност, за да обсъди поверителни разговори между правителствата.

Рейчъл Рицо, старши научен сътрудник по въпросите на НАТО в мозъчния тръст Атлантически съвет, заяви, че тя лично би искала да отправи ясно и прямо послание към европейците и то е:

„Паниката за втори мандат на Тръмп не помага никому“

Според нея за съюзниците на срещата на върха ще бъде от ключово значение да устоят на изкушението да се занимават с детайлите на безпрецедентните събития в американската политика и да се заемат с подготовката на западната военна помощ за Украйна, както и с подготовката за евентуално намаляване на американската подкрепа.

Тръмп, който и преди, и след президентския си мандат се е изказвал с възхищение за руския президент Владимир Путин и остро спрямо НАТО, често фокусира оплакванията си върху американския дял от разходите на алианса. Самият Байдън, като американски сенатор през 1997 г. предупреди, че ако има някакво усещане, че други съюзници от НАТО „вземат САЩ за наивници, бъдещето на Алианса през следващия век ще бъде под голямо съмнение“.

Разпадането на СССР през 1991 г. подлъга Запада

да смята, че руската заплаха е неутрализирана, което доведе до намаляване на военните разходи. Сега съюзниците от НАТО укрепват силите си срещу евентуална по-мащабна агресия от страна на Путин, а рекордният брой от 23 държави от НАТО изпълняват поставените цели за отбранителни разходи.

Един от бившите съветници на Тръмп по националната сигурност, Джон Болтън, казва, че ако спечели втори мандат Тръмп ще работи за излизането на САЩ от НАТО.

Миналата година Конгресът прие закон, който затруднява това, но президентът би могъл просто да спре да сътрудничи на някои или всички мисии на НАТО.

Засега предизборният щаб на Тръмп не е отговорил на изпратения от АП имейл с молба за коментар.

На изборите във Франция водената от Марин Льо Пен крайнодясна партия, която е против НАТО, увеличи значително броя на депутатските си места.

Крайнодесните сили набират влияние и в Германия.

Някои европейски служители и анализатори казват, че това са просто приливите и отливите на нагласите на избирателите във всяка демокрация, нещо, с което НАТО се е сблъсквала и преди.

Те посочват Полша, където дясна партия загуби властта миналата година и чийто народ беше сред най-пламенните поддръжници на НАТО. Те посочват и Италия, където дясната популистка премиерка Джорджа Мелони си спечели похвали като съюзник от НАТО.

Отчасти в отговор на политическите сътресения в САЩ европейците заявяват, че искат да „институционализират“ подкрепата за Украйна в рамките на НАТО, като намалят зависимостта от САЩ.

Европейските съюзници също не успяха да доставят достатъчно оръжия на Украйна по време на забавянето на пакета американска външна помощ, призна досегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещение във Вашингтон миналия месец.

Това е „една от причините, поради които вярвам, че трябва да имаме по-силна роля на НАТО – това е ролята да предоставя подкрепа“, каза Столтенберг пред медиите.

Инициатива, която вероятно ще бъде одобрена на срещата на върха, е НАТО да поеме вместо САЩ по-голяма отговорност за координирането на обучението и военната и финансовата помощ за украинските сили.

Европейците също така говорят за по-голямо присъствие на

украинците в органите на НАТО,

въпреки че все още няма консенсус за присъединяването на Украйна към Алианса.

Европейците казват, че страните от НАТО координират изявленията си за Украйна за срещата на върха, за да стане ясно например, че допълнителна руска ескалация ще предизвика нови значителни санкции и други наказания от страна на Запада. Това ще остане в сила дори ако САЩ, под ръководството на Тръмп, не предприемат действия.

Що се отнася до сигурността на НАТО като цяло, освен че европейските съюзници увеличават разходите си за отбрана, те се обединяват около отбранителни стратегии, които не разчитат толкова много на САЩ. Също така се поставя все по-голям акцент върху гаранциите, че всяка страна е ще разполага с армия и способност да води военни действия, каза европейският служител.

Според базирания в Полша Център за източни изследвания, мозъчен тръст в областта на сигурността, възможността САЩ да бъдат по-малко надежден партньор при евентуално управление на Тръмп поражда дискусии за

по-голяма роля на европейците

в ядреното възпиране на НАТО. В момента САЩ играят определяща роля за разположените в Европа ядрени оръжия.

Но европейските страни и Канада, с по-малките си военни бюджети и икономики, надали ще могат да запълнят дупка, оставена образно казано с размерите на САЩ, в НАТО.

„Ако някой американски президент встъпи в длъжност и каже: „Приключихме с това“, в Европа определено ще има желание да се намери замяна на американската роля“, казва Джон Дени, старши сътрудник по въпросите на сигурността в Атлантическия съвет. „Британците ще се възползват от това.“

Но „дори и те ще признаят, че нямат капацитета и способностите и не могат да го направят със скоростта и мащаба, с които ние можем“, каза Дени. „Тази представа, че по някакъв начин защитаваме ангажиментите на САЩ – били то към Украйна или към НАТО – срещу Тръмп или срещу бъдещето, мисля, че това е като цяло фантастика“, допълва той.

(превод от английски: Асен Георгиев/БТА)

#Украйна

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising