09 / 24 / 2023
Новини България Калиакра крие богатството на цар Лизимах

Калиакра крие богатството на цар Лизимах

от infomax
0 коментари
Калиакра крие богатството на цар Лизимах

Росен Петров, Фейсбук

Калиакра крие богатството на цар ЛизимахМоже ли да позабравим цяла българска столица на Черно море? Може. Става дума за красивата Калиакра. В публичното пространство тя е популярна като красив скалист нос с останки от древна крепост, но не и с това, с което е била най-важна в историята – с положението си на столица и важен град.

При това тя е била столица не само на добре известното ни Добруджанско деспотство, но според античния географ Страбон, и на приказно богатия цар Лизимах, който криел в пещери по черноморския бряг огромните си богатства, събрани от Персия.

Самият факт, че

крепостта Тиризис,

което е най-ранното име на Калиакра (по името на тракийското племе тиризи), е спомената от практически първия географ Страбон още преди 2000 години, е многозначителен. Не са много населените места, за които той е писал, а вижте, за укрепеното място Тиризис (днес Калиакра), го е направил.
Траки, елини, римляни, българи – всеки е оставил своята следа на това уникално място. Вторият и вече потвърден и с многобройни археологически открития разцвет на Калиакра е от 13-14 век, когато тя се утвърждава като столица на Добруджанското деспотство и известният владетел Добротица. Това държавно формирование дълго време беше пренебрегвано от нашата историография, защото беше определяно като „отцепническо”, но истината е, че то просто е било рожба на своето бурливо време и със сигурност е една от българските средновековни държави.

Във венецианските документи, Добротица изрично е фиксиран като „деспот на българите”

Същият владетел създава и силен боен флот от 12 галери, вероятно за пръв път в българската история. Нещо повече – неговата флотилия участва успешно в тогавашните ромейски династически междуособици и дори прави военноморска операция до град Трапезунд (днес Трабзон в Североизточна Турция). Една дребна сметка, по права линия разстоянието от Варна до Трабзон е 1003 километра, така че „добруджанският” флот си го е бивало. Добротица имал такова самочувствие и размах на мислене и действия, че не се поколебал да започне и мащабна 15-годишна морска война със супер морската сила на онази епоха – Генуа. В този сблъсък, в скоро време на страната на Добротица пък застанала другата тогавашна морска свръхсила – Венеция, но това е друга дълга и много интересна тема.
Разказвам Ви за тези факти, за да оценим, че земите ни до самото им падане под османска власт са били важна част от европейските икономически, дипломатически и военни дела.

В последните години за Калиакра започна отново да се говори повече, най-вече заради изследванията на големия български археолог – доц. Бони Петрунова. През 2018 г. тя и нейният екип

откриха и вече прочутото съкровище от Калиакра,

наречено „Татарска плячка”, състоящо се от цели 957 ценни златни и сребърни предмети, монети и всевъзможни украшения – включително и от скъпоценни камъни. С особено висока стойност са осем златни венециански монети, като две от тях, заради своята рядкост, са оценени на по един милион евро. Сред любопитните открития в Калиакра е и катарама на колан от бял нефрит, произведена с голяма вероятност в средновековен Китай.
Защо Ви разказвам тази история? Защото древната Калиакра може да бъде, образно казано, една перла в туристическата корона на България. Дива природа, богата история, място пълно с легенди и реални открития. Какво повече му трябва, за да се превърне в уникално място за още повече туристи? Трябва му още повече работа и усилия. На мястото, където преди е кипял живот, пак може да кипи такъв, а за нас българите приказната Калиакра ще си остане българската столицата на гордия Добротица, владетелят, чието име носи златната ни Добруджа.

(Снимките са благодарение на Национален исторически музей / National Museum of History и https://www.novetika.com/)

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност