05 / 29 / 2023
Новини Свят Гвардеецът на САЩ, изнесъл секретни военни документи, е притежавал арсенал от оръжия

Гвардеецът на САЩ, изнесъл секретни военни документи, е притежавал арсенал от оръжия

Говорел е за "насилие и убийства" в социалните мрежи и е искал да създаде "микробус за убийства

от infomax
0 коментари
Гвардеецът на САЩ, изнесъл секретни военни документи, е притежавал арсенал от оръжия

Гвардеецът от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили, който бе обвинен, че е разкрил строго секретни военни документи, е притежавал арсенал от оръжия, говорел е за „насилие и убийства“ в социалните мрежи и е искал да създаде „микробус за убийства“, предаде Асошиейтед прес, като се позова на документи, внесени в съда от прокуратурата.

Документите предизвикаха нови въпроси

за това защо 21-годишният Джак Тейшейра е имал толкова високо ниво на достъп до някои от най-строго класифицираните тайни на САЩ. От документите също така става ясно, че е възможно той все още да притежава материали, които не е публикувал. Според разследващите те биха могли да бъдат с „огромна стойност за враждебни държави, които биха му предложили сигурно убежище и биха се опитали да му помогнат да избяга от САЩ“.

Тейшейра се появи на днешното изслушване във връзка с неговата мярка за неотклонение в оранжево затворническо облекло и се усмихна на баща си, който седеше на първия ред.

Ръководителката на отдел „Национална сигурност“ на прокуратурата в Масачузетс Надин Пелигрини каза пред съдията, че внесената от прокурорите в съда информация относно заплахите и поведението на обвиняемия, „не е спекулация, не е хипербола и не цели създаването на карикатура. Тя е базирана на това, което знаем към днешна дата… директно базирана на думите и действията на този обвиняем“.

Съдията обаче отложи вземането на окончателно решение

дали обвиняемият да остане под стража или да бъде пуснат под домашен арест или при други условия.

Късно снощи американските ВВС заявиха, че двама командири от подразделението, в което е служил Тейшейра, временно са отстранени от работа и са лишени от право на достъп до засекретена информация.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви пред журналисти, че от действията на Тейшейра не трябва да се правят общи изводи „системна повреда“ в армията.

 

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност