05 / 29 / 2023
Новини Свят Джон Болтън: Байдън иска Русия да „загуби“, но се страхува от това Украйна да „спечели“

Джон Болтън: Байдън иска Русия да „загуби“, но се страхува от това Украйна да „спечели“

от infomax
0 коментари
Джон Болтън: Байдън иска Русия да "загуби", но се страхува от това Украйна да "спечели"

След като в началото на седмицата руският президент Владимир Путин и отхвърли идеята, че газопроводите „Северен поток“ са били саботирани от автономна проукраинска група и я определи като „пълен абсурд“, днес темата за разследването отново е във фокуса на западния печат.

Новите разузнавателни данни, според които „проукраинска група“ е саботирала „Северен поток“, предизвикаха изненадваща политическа реакция в Европа, пише Джон Болтън, бивш съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп, в статия, публикувана в днешния брой на американския в. „Уолстрийт джърнъл“.

Украйна отрече да носи каквато и да било отговорност за саботажа. Германските власти предположиха, че може да става въпрос за операция под

„фалшив флаг“ на Кремъл,

чийто сценарий цели да хвърли подозрения върху Киев. Но дори ако Украйна е организирала нападението, защо успешното прекъсване на „Северен поток“ би застрашило чуждестранната помощ, пита се Болтън.

НАТО е изплашена от заканите на Москва да „ескалира“ конфликта, ако Украйна не бъде държана изкъсо, смята американският анализатор.

Успехът на Москва да предизвиква страх подчертава неуспеха на Вашингтон да формулира ясни военни цели и да разработи стратегия за постигането им. Байдън иска Русия да „загуби“, но изглежда, че се страхува от това Украйна действително да „спечели“, обобщава Болтън.

Голяма част от споровете в НАТО по темата за оръжията са свързани с настояването на Вашингтон Киев да не атакува цели в Русия, дори и в Крим, въпреки че САЩ признават полуострова за суверенна украинска територия, припомня в статията си бившият американски съветник по националната сигурност.

Според тази странна аргументация, пише Болтън, НАТО оказва натиск върху Украйна да не нанася удари по територията на Русия и да пощади ключови активи като „Северен поток“, докато Кремъл може да нанася удари навсякъде в Украйна. Наблюдателите, спомняйки си за катастрофалното американско изтегляне от Афганистан, биха могли да заключат, че Вашингтон или не знае какво мисли, или се стреми да избегне твърде силен военен натиск върху Москва, предполага Болтън.

Днес политиката на Белия дом може да се формулира по следния начин: подкрепяме Украйна в това да се защитава сама, но не достатъчно, за да бъде твърде ефективна. Тази

формула за продължителна, безрезултатна война

пренебрегва рисковете както за САЩ, така и за Украйна, заключава бившият съветник на Тръмп.

Експлозиите по газопроводите „Северен поток “ през септември миналата година започват да генерират теории на конспирацията, подобни на убийството на Кенеди, атентатите от 11 септември или т. нар. хавански синдром, от който страдат дипломати от САЩ и Канада, пише в днешния си брой в . „Вашингтон пост“. Докато се появяват обвинения към американското правителство или „проукраинска група“, която е използвала яхта за разходки под наем, за да постави стотици килограми експлозиви на 80 метра дълбочина в Балтийско море, нещата изглеждат още по-малко ясни, отколкото бяха непосредствено след взривовете, изтъква изданието.

Основният аргумент срещу съществуването на зъл руски план за саботаж на газопроводите е неговата очевидна недалновидност, смята „Вашингтон пост“.

От икономическа гледна точка премахването на доставките на руски газ от европейския пазар ще ускори изграждането на повече терминали за втечнен природен газ. За периода между януари и ноември миналата година износът на газ от САЩ към Европа е нараснал повече от два пъти.

Докато войната е в ход и възможността за ремонт на газопроводите продължава да е изключена, доставчиците от САЩ печелят ценно време, за да разширят и укрепят дейността си на стария континент, анализира американският всекидневник.

Разследващият журналист Сиймър Хърш твърди, че

норвежките военни са помогнали на САЩ

да саботират руските газопроводи, а Норвегия разбира се е друг голям бенефициент от отстраняването на Русия от европейския газов пазар, подчертава „Вашингтон пост“.

За САЩ е важно да запазят доверието към себе си и за това заплахите им никога не трябва да изглеждат голословни. Официални американски представители неведнъж са се изказвали срещу руските проекти за газопроводи в Европа и никой не бива да се учудва, ако силните думи бъдат последвани от действия.

Актът на саботаж няма почти никакви негативи за Вашингтон. Дори да се потвърди, че експлозиите са тяхно дело, никоя европейска държава няма да напусне НАТО. Съзнавайки, че американската гаранция за сигурност е най-добрата ѝ защита срещу мародерстващата Русия, Германия ще трябва да преглътне гордостта си, аргументирайки се с това, че някогашната ѝ енергийна зависимост от „Газпром“ е била голяма грешка и САЩ най-накрая са били принудени да я поправят, прогнозира вестникът.

Но от друга страна, участието на САЩ вероятно не може да бъде доказано по безспорен начин – а тези, които се опитват, винаги ще бъдат лесно дискредитирани като

руски подмазвачи или полезни идиоти,

заключава американското издание.

Германският Бундестаг вчера обсъди предложение на „Алтернатива за Германия“, в което се призовава за създаване на анкетна комисия „за атаката срещу „Северен поток“, пише в днешния си брой в. „Берлинер цайтунг“. Фракцията предлага 16-членна комисия, която да изясни как е действало и с какво е знаело федералното правителство за атаките в Балтийско море на 26 септември миналата година.

Междувременно председателят на германската извънпарламентарна формация „Ди Партай“ („Партията“) Мартин Зоненборн, който е и евродепутат, излезе с предположение кой може да е извършил саботажа. „Мисля, че е бил Роналд Рейгън“, заяви някогашният главен редактор на „Берлинер цайтунг“ и на сатиричното списание „Титаник“.

„Берлинер цайтунг“ разказва, че в статия на „Вашингтон пост“, озаглавена „Рейгън е одобрил план за саботаж на Съветския съюз“, публикувана в началото на 2004 г., журналистът Дейвид Хофман разкрил как президентът на САЩ Рейгън одобрил план на ЦРУ за саботаж на икономиката на Съветския съюз. Това станало чрез тайно прехвърляне на технологии, съдържащи скрити неизправности, включително софтуер, който по-късно предизвикал огромна експлозия в сибирски газопровод. Затова се наложи мемоарите на бившия служител на Белия дом Томас К. Рийд да извадят наяве саботажа години след инцидента, отбелязва германският вестник.

„Това, което ме шокира, е пълната липса на интерес от страна на ЕС по въпроса кой е отговорен за разрушаването на важна част от западната инфраструктура“, казва Зоненборн, цитиран от „Берлинер цайтунг“

 

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност