06 / 8 / 2023
Новини Свят ЧВК „Вагнер“ е върнала 100 военнопленници на украинските сили по случай Великден

ЧВК „Вагнер“ е върнала 100 военнопленници на украинските сили по случай Великден

от infomax
0 коментари
Пригожин

Руска частна военна компания „Вагнер“ е върнала най-малко 100 украински военнопленници на украинските сили по случай православния Великден, показва видеоклип, разпространен днес от основателя на компанията Евгений Пригожин. Той има доста противоречиво поведение напоследък. От една страна – обяви, че поражението не е толкова стращно за Русия, ще засили патриотизма, призова за прекратяването на Специалалната военна операция, но без да се връщат окупираните земи.

„Подгответе всички, нахранете ги и им дайте вода, прегледайте ранените“, казва Пригожин в клипа, публикуван в „Телеграм“ от пресслужбата му. После на кадрите се вижда група украински пленници, на които се казва, че ще бъдат върнати на украинските сили, за да отбележат православния Великден, посочва Ройтерс.

Пригожин обаче е отговорен за разстрела на поне 20 украински военнопленници, вероятно и на много повече.

„Надявам се, че няма да попаднете отново в ръцете ни“, обръща се към тях въоръжен войник от „Вагнер“, преди да им бъде наредено да се качат в камион, като някои от тях товарят пакети с бутилки вода.

Над 100 мъже, някои от които куцат, а други са в носилки, носени от техни другари, бяха показани да вървят в редица по кален път, докато мъж, качен върху танк, държи бяло знаме.

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски – Андрий Ермак – съобщи, че 130 украински военнопленници са освободени и са се върнали у дома при „голяма великденска размяна“. Не е ясно колко руснаци са били освободени при нея.

Руската ЧВК „Вагнер“ постепенно изтласква украинските сили от Бахмут в Източна Украйна. Сега вагнеровци твърдят, че под техен контрол е по-голямата част от града, въпреки че Украйна многократно е оспорвала твърденията им.

Пригожин беше показан да поздравява бежанци в града, включително момче на име Владимир, преди те да бъдат евакуирани. Хората изглежда са спели в тясно мазе. Шефът на „Вагнер“ раздаде на децата шоколади.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност