07 / 14 / 2024
Новини България БСП изключи депутата Явор Божанков, защото нарече Русия агресор

БСП изключи депутата Явор Божанков, защото нарече Русия агресор

0 коментари
БСП изключи депутата Явор Божанков, защото нарече Русия агресор

„Факт е, че Русия е агресор, факт е, че нападна Украйна. България трябва да направи своя цивилизационен избор“,  заяви от парламентарната трибуна Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“ при дебата за решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.

И излетя от ПГ на партията си като тапа. За минути.

Общото събрание на ПГ на „БСП за България“ единодушно го изключи  от групата. Призоваха го даже да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

„Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. )… Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, заявиха от БСП.

Явор Божанков каза още:

„Не отдавна Русия ни обяви за неприятелска страна и то, когато бяхме твърде приятелски настроени – нито оръжие пращахме, нито участвахме в конфликта, но все пак Русия ни обяви за неприятелска страна. Няма нищо общо историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес и с факта, че Русия е агресор, и с факта, че Русия нападна Украйна, и с факта, че целият цивилизационен свят зае тази позиция, каза още Божанков.

„Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“, допълни той, като подчерта: „Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско. От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус – само диктаторски режими, от другата страна е целият демократичен, свободен свят – модерните свободни, демократични държави“.

„Не трябва българските граждани да се плашат. Те се плашат с политическа цел, защото такова настроение има, но нашата работа като лидери, нашата отговорност е да водим българския народ и макар да е трудно, макар хората да са изградили някакво мнение, ние трябва да водим и тях, а не да гледаме общественото мнение, накъде духа вятърът, да опънем платната и да се носим по течението на обществения дебат“, каза още социалистът.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising