07 / 14 / 2024
Новини Свят Какво взриви протестите в Израел? Как Бенямин Нетаняху реже клона, на който седи

Какво взриви протестите в Израел? Как Бенямин Нетаняху реже клона, на който седи

0 коментари
Какво взриви протестите в Израел? Как Бенямин Нетаняху реже клона, на който седи

Повече от 100 000 души протестираха снощи в Тел Авив срещу новото правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, по полицейски данни, предаде ДПА.

Демонстрантите, които се обявяват срещу управляващата коалиция, която е най-дясната в историята на Еврейската държава, се събраха за трета поредна съботна вечер на няколко места в централната част на крайбрежния израелски град.

Участниците развяваха израелски знамена, някои носеха плакати с текст „Спрете края на демокрацията“ и снимки на Нетаняху с надпис „Престъпник“. Бившият премиер на страната Яир Лапид също участва в протеста. Очакваше се броят на участниците да се увеличи в по-късните часове.

Митингите срещу правителството започнаха още в първите седмици от работата му. Хората излязоха на улицата срещу ограничаването на независимостта на съдебната система и други реформи, пише „Новая газета –Европа“.
Бенямин Нетаняху, който общо ръководи израелското правителство повече от 15 години, отново стана министър-председател на страната след кратко прекъсване и веднага се сблъска с протести.

Бенямин Нетаняху реже клона, на който седи с опитите си да подчини съдебната система, смятат анализатори.

„Новая газета –Европа“

Партията „Ликуд“ на Нетаняху формира коалиция с ултраортодоксалната и националистическа Религиозна ционистка партия, Еврейската сила, Ноам, Шас и Яхадут ХаТора. В медиите новото правителство на Израел веднага бе определено като най-дясното в историята на страната.

Постът министър на националната сигурност беше зает от крайнодесния активист Итамар Бен-Гвир. След митинг на 7 януари в Тел Авив той нареди на полицията да задържа демонстранти, блокиращи пътища.

„Аз съм за свободата на словото, но видяхме удар по демокрацията, подстрекателство срещу министъра на правосъдието Ярив Левин и блокиране на пътища“, каза министърът.

В същото време, както отбелязва Haaretz, през декември 2021 г. той реагира малко по-различно на блокирането на пътища по време на митинги, като каза, че „не е толкова страшно“, защото „в една демокрация пътищата понякога се блокират“, но „ако някой хвърли камъкът да си полицай е друг въпрос.

Тогава демонстрантите заселници и техните поддръжници организираха протест на моста Стринг в Йерусалим, опитвайки се да блокират движението на входа на града.

Бен-Гвир подчини израелската полиция на Министерството на националната сигурност

Освен това той започва да ръководи граничната полиция MAGAV, което на теория може да доведе до конфликти с израелските отбранителни сили, които са подчинени на Министерството на отбраната. От 1 януари пълномощията за гарантиране на сигурността в околностите на Йерусалим ще бъдат прехвърлени от IDF към юрисдикцията на MAGAV, но този план беше отложен с 30 дни с обяснението, че това е „тест за готовността на полиция“, за да поеме нови задължения.идерът на партията Ноам, зам.-министър в правителството Ави Маоз,  ще повлияе върху формирането на образователни програми в училищата. Маоз е известен със

скандали заради хомофобски и националистически изказвания

Например, той заяви, че „Законът за завръщането, който осигури отговорността на Израел към евреите по света, се използва по невъобразим начин, за да наводни Израел с гои“ (цитирано от Vesti). При подписването на коалиционните споразумения между партиите Ноам и Ликуд партиите се споразумяха, че в кабинета на министър-председателя ще бъде създадена нова Служба за еврейска национална идентичност, ръководена от Маоз.

Лидери на американската еврейска общност и лидери на международни еврейски организации в диаспората писаха на Нетаняху, изразявайки загриженост относно опитите за промяна на Закона за завръщането.

Председателят на партията на Религиозния ционизъм Бецалел Смотрич стана министър на финансите, заменяйки на този пост ръководителя на партията Израел Нашият дом Авигдор Либерман. Той обеща да изпрати сили за борба с високите цени на храните и други жизненоважни стоки. Ynet написа през юни, че Израел е имал излишък от 6,4 милиарда NIS за първи път от 1987 г., или 0,4% от брутния му национален продукт. Но цените продължават да растат.

Предвиждаше се по-късно Смотрич да предаде ресора на ръководителя на ортодоксалната партия ШАС Аря Дери, а самият той да отиде в Министерството на отбраната. Дери преди това е излежавал присъда в затвора за корупция, а скорошно ново дело срещу него за данъчни нарушения завърши с условна присъда. В същото време Израел не допуска политици, осъдени за престъпления, да стават министри.

Върховният съд на Израел постанови, че Дери не може да служи като министър

Изявлението на политика в световния съд, който разглежда последното дело срещу него, беше взето под внимание.
Както се посочва в решението на Върховния върховен съд, Дери е сключил сделка с прокуратурата, „създавайки впечатлението, че ще напусне политическия живот“. Съдията от Върховния съд Алекс Стайн нарече изявлението на Дери „празни думи“.

„Ако сега Дери не бъде уволнен от министерски постове, това ще означава, че правителството на Нетаняху нарушава закона“, коментира Лапид.

Партията ШАС обаче излезе с изявление, в което се казва, че Върховният съд със своето решение е „изпратил на боклука гласовете на 400 000 израелци, които са гласували за партията“.

„Избирателите, повечето от които представители на социално слабите слоеве от населението, знаеха, че гласуват за партия, ръководена от Арие Дери. Решението на съда практически лишава изборите за Кнесет от всякакъв смисъл“, каза Шас.

Министърът на правосъдието Ярив Левин каза, че ще направи всичко необходимо, за да коригира „несправедливостта, показана от съда“.

Съдебна реформа

Основната причина за протестите, които се проведоха две поредни съботи, беше реформата на съдебната система, насърчавана от новото правителство. Той беше представен от министър Левин, а премиерът Нетаняху активно подкрепи инициативата. Очаква се правомощията на Върховния съд да бъдат ограничени по отношение на законите и правителствените решения. Освен това реформата ще даде на правителството контрол върху подбора на съдиите.

Нетаняху е обвинен по три наказателни дела, той е обвинен в корупция и измама на общественото доверие.

 

Критика

Главният съдия на Върховния съд на Израел Естер Хают остро разкритикува проекта за съдебна реформа и го нарече „смъртоносен удар върху израелската демокрация“. Според нея реформата ще ограничи независимостта на съдебната система и ще даде на Кнесета „карт бланш“ да приеме всеки закон.

Хают също нарече претенциите срещу съществуващата система „безпочвени“, отбелязвайки, че след приемането на основния закон за човешкото достойнство и свобода Върховният съд се е намесил в законите, приети от Кнесета, само в 21 случая.

Ярив Левин каза, че речта на Хают потвърждава неговия аргумент за политизирането на съдебната система.

Йехуда Вайнщайн, бивш главен прокурор, който преди това е работил с Нетаняху, осъди предложенията на коалицията за промяна на правната и съдебната система. Той нарече плана „погром“ и заяви, че се противопоставя на всеки негов аспект.

Междувременно бившият израелски президент Реувен Ривлин предложи национален референдум за реформа на Върховния съд. Той каза, че „не можете да правите закони от отмъщение или емоция“.

На 12 януари стотици адвокати, бивши съдии и юристи демонстрираха пред съдилищата в Израел, за да протестират срещу реформата. Те заявиха, че „промените в системата означават де факто закриване на съдебната система“.

Преди това главните прокурори на Израел и бившите държавни прокурори публикуваха писмо, в което също изразиха загриженост, че проектът на правителството рискува да разруши системата, вместо да я подобри.

Проектът за съдебна реформа предизвика силна реакция и отхвърляне от либералната опозиция. На 7 януари в Тел Авив се проведе първият митинг срещу решенията на правителството. На него са дошли около 10 хиляди души, според организаторите.

Седмица по-късно, на 14 януари, броят на протестиращите се увеличи значително. Само на площада в Тел Авив се събраха над 80 хиляди души, а улиците до него също бяха изпълнени с тълпа. Сега са над 100 000…

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising