10 / 19 / 2024
Новини Свят Експерт: Украйна няма избор, трябва да има ядрено оръжие

Експерт: Украйна няма избор, трябва да има ядрено оръжие

от infomax
0 коментари
Украйна

След като президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена ядреното оръжие, различни експерти започнаха да заявяват, че създаването на ядрено оръжие е невъзможна задача поради политически препятствия и сложния, скъп процес, отбелязва военният анализатор и бивш съветник на министъра на отбраната на Украйна Алексей Копитко.

На страницата си в социалната мрежа Facebook той подчерта, че това наистина е

тежка задача, но е изпълнима…

„Плюс това, всички ще пречат. Ще блокират границите, ще убиват нашите учени и инженери. Ще има всякакви козни. Защото цената на въпроса е изключително висока: суверенитет.“

Въпреки това, експертът отбеляза, че присъединяването към НАТО също е труден процес, но и той е приоритет. Освен това Копитко заявява, че Украйна е направила всичко необходимо на този етап в процеса на присъединяване към Северноатлантическия алианс — всичко останало зависи от политическото решение на западните съюзници.

Според него, партньорите възприемат сериозно

възможността Украйна да създаде ядрено оръжие,

ако това бъде определено като национален приоритет.

„Защото за две и половина години те вече са се уморили да отчитат невъзможните мисии, които Украйна изпълни. Нашето Министерство на външните работи и нашата власт като цяло сега трябва яростно да отричат желанието да придобият ядрено оръжие (вече започнаха, и това е правилно). Логиката беше изложена — това е достатъчно. Сега тя живее своя живот. И всички вярват в нея, защото е правдива“, подчертава експертът.

В публикацията се посочва, че сега западните страни наистина могат да обмислят поканата на Украйна в НАТО на този етап, тъй като това би било максимално прагматично решение.

Заявление за ядреното оръжие — какво е известно

По-рано УНИАН съобщи, че Зеленски в разговор с Тръмп е казал: „Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие“.

Освен това, Алексей Копитко по-рано заяви до какво води ядреното несдържане.

„Няма аргументи, защото няма алтернатива. Няма начин да се осигури собствената безопасност, освен да се създадат прекомерни рискове за тези, които не са готови да ги приемат“, отбелязва той

Швеция дава безценни самолети на Украйна

 

Швеция продължава да работи по доставката за Украйна на два самолета Saab 340 за ранно предупреждение , която беше обявена още през пролетта. Това съобщи украинският министър на отбраната Рустем Умеров в социалната мрежа Фейсбук.

Както отбеляза Умеров, Швеция се присъединява към ИТ коалицията и засилва подкрепата си за Украйна. Съответната декларация беше подписана L’E,D l’emd d от шведския министър на отбраната Пол Джонсън.

В тази връзка министърът на отбраната на Украйна каза, че „това е важна стъпка в укрепването на нашето сътрудничество.“
„Швеция продължава да предоставя военна помощ, по-специално, работи по прехвърлянето на два самолета за радарно откриване на далечни разстояния на Украйна“, отбеляза Умеров.

Той също така добави, че е обсъдил с Джонсън възможностите за укрепване на украинските ВВС и обучение на една от нашите части.
Освен това Украйна се интересува от развитие на сътрудничество в такива области като телекомуникациите и сътрудничество с шведски отбранителни компании.

„Това открива нови перспективи за съвместна работа в бъдеще“, каза Умеров.

Самолет Saab 340 AEW&C от Швеция

Както УНИАН съобщи, през пролетта стана известно за намерението на Швеция да прехвърли два самолета за ранно предупреждение ASC 890 (Saab 340 AEW&C) в Украйна. Това е от разреда на американския АУАКС или руския А-50. Беше съобщено, че единият самолет изглежда е бил предаден на Украйна в края на май, а вторият е в процес на предаване.

Авиационният експерт и анализатор Константин Криволап смята, че двата самолета Saab 340, които Украйна ще получи от Швеция, могат значително да повишат ефективността на изтребителите F-16 при поразяване на вражески цели.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising