10 / 18 / 2024
Новини Свят Учени: Христофор Колумб е бил сефарадски евреин

Учени: Христофор Колумб е бил сефарадски евреин

от infomax
0 коментари
Учени: Христофор Колумб е бил сефарадски евреин

Изследователят от петнадесети век Христофор Колумб е бил сефарадски евреин от Западна Европа, съобщиха испански учени, които са използвали анализ на ДНК, за да разгадаят вековната мистерия, съобщи Ройтерс.

Няколко страни спореха за произхода и гроба на изследователя, ръководил финансирани от Испания експедиции след 1490 г., открили пътя за европейското завладяване на Америка.

Много историци оспорваха традиционната теория, че Колумб (на испански – Кристобал Колон) е от Генуа, Италия. Според някои теории той е испански евреин, грък, баск, португалец или британец.

За да разрешат загадката, испански учени са провели

22-годишно изследване

под ръководството на криминалиста Мигел Лоренте. Те са направили анализ на малки проби от останки, погребани в катедралата на Севиля, където според местните власти е положен Колумб. Пробите са сравнени с такива от известни роднини и наследници на мореплавателя и резултатът беше обявен в документалния филм „ДНК на Колумб: истинският произход“, излъчен вчера от испанската обществена телевизия TVE.

„Разполагаме с ДНК на Колумб, много частична, но достатъчна. Имаме ДНК и от Ернандо Колон, негов син“, каза Лоренте във филма. И в Y хромозомата, и в митохондриалната ДНК на Ернандо има следи, характеризиращи еврейски произход“.

Близо

300 000 евреи са живели в Испания

преди католическите монарси Изабела и Фердинанд да заповядат евреите и мюсюлманите да приемат католицизма или да напуснат страната. Много от тях напускат и се разселват по света.

След като са анализирани 25 възможни места, Лоренте казва, че единствено може да се каже, че Колумб е роден някъде в Западна Европа.

Изследването върху националността на Колумб е било усложнено от множество фактори, включително и от голямото количество данни. Но резултатът е почти абсолютно достоверен, каза Лоренте.

Колумб умира във Валядолид, Испания, през 1506 г., но желанието му е да бъде положен на о. Испаньола, който днес е поделен между Доминиканската република и Хаити. Останките му са преместени там през 1542 г., след това – в Куба, през 1795 г. и после, както отдавна се смята, в Севиля, Испания, през 1898 г.

Източник: БТА, Антоанета Маркова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising