10 / 19 / 2024
Новини Свят В Техеран: Путин никога не си плаща

В Техеран: Путин никога не си плаща

Иран може да има около 10 ядрени бойни до април следващата година

от infomax
0 коментари
Путин

В столицата на Иран битува мнение, че Москва е задлъжняла много на Техеран  за помощта против Украина.

Както пише The Telegraph за хиляди ирански безпилотни летателни апарати и ракети Русия „плати“ с доставки на нефт и предоставяне на технически ноу-хау. Освен това, съществува непотвърдена информация за изпращане на изтребители и системи за противоракетна отбрана на Иран. Но това е

малка част от обещаното

Професор от един от университетите в близост до Техеран сподели с журналисти, че в столицата продължават разговорите за това, че предоставената от Русия подкрепа не е достатъчна. В същото време иранската икономика е в толкова крехко състояние, че страната може да остане само слаб партньор на Русия:

„Нашите отношения с Путин напомнят приятелство с човек, който никога не плаща своята част, когато му отивате на гости. Новият президент на Иран просто иска Путин да бъде доволен. Може би е обещал да изпрати повече дронове на Русия за използване във войната в Украйна.“

Недоволство от позицията на Москва изразяват и иранските медии, пише УНИАН.

Вестник Ettelaat твърди, че Путин е оставил Иран настрана в кризата и запазва дистанция. А Хамшахри призова Москва да изпрати обещаните системи за противоракетна отбрана С-400.

Сътрудничеството между Иран и Русия

Известно е, че Техеран помага на Москва от началото на мащабната война с Украна. Иранските власти дълго време отричаха доставките на камикадзе-дронове на Русия, но впоследствие признаха това.

Новият президент на Иран Масуд Пезешкиян уверява, че иска да сложи край на войната в Украйна и не подкрепя руската агресия.  Вчера той за първи път се срещна с Путин в Туркменистан.

Лидерът на Кремъл заяви, че двете страни „активно работят заедно на международната сцена“.

Иран може да разполага с около 10 ядрени бойни глави

до април следващата година. За това пише The Times, позовавайки се на експерт, който многократно е посещавал ирански ядрени съоръжения.

Бившият заместник-директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Оли Хейнонен, който преди е ръководил мониторинга на ядрената програма на Иран, заяви, че иранският режим може да е само на шест месеца от производството на 10 ядрени бойни глави, готови за употреба. Според него, ако Техеран „ускори“ процеса, арсеналът може да бъде готов до април следващата година.

Според Хейнонен ракетите, изстреляни срещу Израел, могат да бъдат използвани като носители на такива бойни глави.

В същото време експертът смята, че използването на ядрено оръжие би било

„огромен риск“ за Иран,

така че най-вероятно Техеран ще го използва като „коз и заплаха“.

„Не можете да унищожите страна с тези ракети, но можете да я заплашите и да сте в много по-силна преговорна позиция. (…) Президентът на Съединените щати ще трябва да помисли, че има поне малка възможност, че тези оръжия ще бъдат използвани и те трябва да са готови за това“, каза той.
Ситуацията в Близкия изток: последните новини

Както писа УНИАН, Израел вероятно е атакувал руска база в Сирия. Целта на удара е била пратка ирански оръжия, предназначени за Хизбула.

Писа се също също, че британските изтребители Typhoon и разрушителите Type-45 са безпомощни пред иранските ракети. По време на масираната атака на 1 октомври британските Тайфуни не свалиха нито една иранска ракета.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising