Новини Свят Преди 25 г.! КГБ взривява Русия, за да са стане Путин президент_ВИДЕО

Преди 25 г.! КГБ взривява Русия, за да са стане Путин президент_ВИДЕО

от infomax
0 коментари
КГБ

Това се е случило преди 25 години, но продължава да отеква в наше време – понякога по неочаквани начини, припомня проектът на руската опозиция „Сигнал“.

През цялото лято на 1999 г. обстановката в Северен Кавказ се нажежаваше. Истинската война избухна на 7 август, когато група бойци от Чечения, водени от Шамил Басаев и Хатаб, нахлуха в Дагестан.

На 9-ти президентът Борис Елцин освободи премиера Сергей Степашин и назначи на негово място директора на ФСБ и секретаря на Съвета за сигурност Владимир Путин.
В същото време държавният глава Борис Елцин

посочи Путин за свой наследник

Очевидно първата и основна задача на новия лидер беше „умиротворяването на Кавказ“.

През 20-те години на миналия век самолетите започват да бомбардират Чечня. В Кадарското дефиле в Дагестан избухнаха ожесточени боеве. Цялата страна научи имената на местните села Карамахи и Чабанмахи.

Вечерта на 4 септември се взриви жилищна сграда номер 3 на улица Леваневски в дагестанския Буйнакск, на около 30 километра от зоната на бойните действия. В нощта на 8 срещу 9 септември избухна къща в Москва на ул. „Гурянов“19. Рано сутринта на 13 септември на Каширско шосе, 6, сграда 3. Сутринта на 16 септември във Волгодонск, Ростовска област, на Магистрала Октябрьское, 35.

Повече от 300 души станаха жертви на тази поредица от терористични атаки, а повече от хиляда и половина бяха ранени. Нито следствието, нито обществеността в началото сериозно разглеждаха други версии освен „чеченската следа“.

Ако основната цел на терористичните атаки е да плашат хората, то това е една от най-успешните терористични кампании в историята.

Руските градове бяха обхванати от страх

Хората се страхуваха да се върнат в собствените си апартаменти и не можеха да спят. Мнозина претърсваха мазета, организираха нощни патрули, разпитваха страстно наемателите на помещенията. Зачестиха нападенията срещу хора от Кавказ.

Благодарение на бдителността на гражданите е предотвратен поне един взрив. Известен московски брокер видял по телевизията един от заподозрените за терористичната атака на Каширското шосе – и го разпознал като свой клиент, който няколко седмици по-рано е наел складово помещение в жилищна сграда на улица Борисовски пруди. Брокерът се обадил на ФСБ, те претърсили помещенията и открили 2,5 тона експлозиви и таймери, настроени за 21 септември.

В популярната памет всички тези събития останаха под общото наименование „експлозии в къщи“. И на 22 септември в Рязан се случи друго събитие, което, от една страна, сякаш се вписваше в същия сюжет, а от друга го го обърна с главата надолу. Това събитие се помни под името „Рязанска захар“.

РАЗАНСКА ЗАХАР

Вечерта на 22 септември 1999 г. Алексей Картофелников, жител на къща 14/16 на улица Новоселов в Рязан, забеляза непозната кола Жигули в двора. Трима души – двама мъже и една жена, пренасяли някакви чанти от колата в мазето на къщата. Това, което изглеждаше особено подозрително на Картофелников, беше, че на регистрационния номер на колата регионалният код беше покрит с лист хартия, на който пишеше „62“ – кодът на Рязанска област.

Картофелников се обадил в полицията. Докато отрядът се движел, колата изчезнала. Полицаите открили три чанти в мазето. Една от тях е била отворена и там е открита някаква насипна субстанция. Жителите бяха спешно евакуирани. Полицейски експлозиви прегледаха чувалите и направиха бърз тест с газанализатор. Той показа наличието на

RDX, мощен военен експлозив

В чувалите имало и детонатор от ловен патрон и таймер, настроен на 5:30 сутринта. Всичко това беше отнесено за изследване във ФСБ – първо в Рязанския отдел, а след това в Москва. Никой друг, освен служителите на тайните служби, не е видял нито торбите, нито детонатора, нито таймера.

На следващия ден, 23 септември, телефонистката от Рязан Надежда Юханова докладва на местния отдел на ФСБ, че е регистрирала подозрителен телефонен разговор между Москва и Рязан. Тя го възпроизведе така: „Дамата с вас ли е? – не Една жена пътува с тролейбус 12 часа. – Къде е колата? — Колата е на паркинга. „Оставете един по един от Рязан, има прехващания навсякъде.“ Московският номер принадлежеше на централния офис на ФСБ.

Колата на терористите е намерена вечерта в Коломна, по средата между Рязан и Москва. Номерата на него се оказаха московски.

През целия ден на 23-ти официални лица, включително премиерът Владимир Путин, заявиха, че предотвратяването на терористична атака в Рязан е обнадеждаващо събитие: гражданите „реагираха правилно на случващото се“, не изпаднаха в паника, а се събраха и бяха нащрек. На 24-ти в изказването си на разширения борд на МВР шефът на ведомството Владимир Рушайло говори за същото.

Изглежда прост и разбираем сюжет. Но след това

всичко отиде по дяволите

Директорът на ФСБ Николай Патрушев, който присъства на колегиума, излезе пред репортери и каза: „Това беше учение. Вътре имаше пудра захар.“

Последваха обяснения от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, от ветеранските организации на КГБ, а след това и от журналисти, близки до спецслужбите. Тези обяснения се свеждаха до факта, че служители на ФСБ, изпратени от Москва, организират подготовката на терористични атаки в няколко града, за да тестват бдителността на гражданите и правоприлагащите органи.

Премиерът Путин вечее е произнесъл  фразата: „Ще ги натикаме в нужника“, която му помага да спечели изборите за президент.

Александър Литвиненко

e бивш подполковник от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), служил и в КГБ, специалист в борбата с организираната престъпност и тероризма.

След като работи за КГБ и нейния правоприемник ФСБ, Литвиненко публично отправя обвинения, че неговите началници са му издавали неправомерни заповеди за убийство на руския милиардер Борис Березовски. Литвиненко е отстранен от агенцията и по-късно през 1999 г. е арестуван по обвинения за превишаване на правомощията си при антитерористична операция в Кострома. Той е освободен от затвора месец по-късно, след като подписва декларация, че няма да напусне Русия.

През 2000 г. Литвиненко нелегално емигрира от Русия в Обединенотото кралство, където получава политическо убежище и гражданство. Тогава издава книгите

„Взривяване на Русия: Терор отвътре“

и „ЛПГ – Лубянската престъпна групировка“, в които описва идването на власт на Путин като държавен преврат, организиран от ФСБ. Ключов елемент от стратегията на ФСБ според него е сплашване на хората чрез взривяване на жилищни сгради в Москва и други градове. Тези взривове се приписват на чеченските терористи и служат за оправдаване на наказателните акции на руските военни части в Чечения, като по този начин Путин става популярен и спечелва изборите за президент. Той също описва в големи детайли връзката на ФСБ и в частност на Путин с организираната престъпност. В следващите няколко години Литвиненко отправя обвинения към ФСБ в подкрепа на тероризма по света, включително и за трениране на бойци на Ал-Кайда в Дагестан.

На 1 ноември 2006 г. Литвиненко изненадващо се разболява, приет е в болница и умира три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп Полоний-210. Смъртта на Литвиненко, неговите връзки с ФСБ и публичното му обвинение, че руското правителство стои зад неговото отравяне, предизвикват широко отразяване от световните медии. Британските служби активно разследват няколко места с радиактивно замърсяване, които са свързани с Литвиненко, включително и определени самолети, пътували от Москва до Лондон и Хамбург.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising