10 / 5 / 2024
Новини Свят Кои са освободените от Запада руски шпиони ?

Кои са освободените от Запада руски шпиони ?

от infomax
0 коментари
руски шпиони

Руски граждани, участвали в сложна размяна на затворници със западни държави, пристигнаха късно в Москва и бяха посрещнати на летището от президента Владимир Путин, предадоха ДПА и Ройтерс, като се позовават на статии в руски медии, пише БТА.

Путин е заявил, че и осемте завърнали се ще получат руски държавни награди. Той им е казал също, че родината им „не ги е забравила нито за минута“.

Според агенциите завърналите се са се срещнали и с ръководителя на разузнавателната служба ФСС Александър Бортников, ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и министъра на отбраната Андрей Белоусов.

Сред осемте завърнали се лица са Вадим Красиков, осъден от германски съд за убийството на чеченски дисидент в Берлин, и двама мъже, осъдени за киберпрестъпления в САЩ – Владислав Клюшин и Роман Селезньов.

Двама от осмината завърнали се в Русия са непълнолетни, припомня Ройтерс.

 

 

За Вадим Красиков, освободен днес от Германия като част от размяната между Русия и Запада, се знае много, но кои са другите освободени от Запада затворници. Франс прес предлага кратка справка и за тях.

Артьом и Анна Дулцева

Двойка руски предполагаеми шпиони на възраст около 40 години. Те бяха арестувани в Словения през 2022 г. Пледираха виновни и бяха осъдени вчера на над една година и половина затвор за шпионаж и фалшификация на документи. Предполага се, че двамата са били агенти на външното разузнаване на Словения. Те са пристигнали в страната с аржентински паспорти през 2017 г. под чужди имена. Живеели са в Любляна. Заедно с тях е имало и две деца.

Павел Рубцов

Задържан от полските служби близо до границата с Украйна на 28 февруари 2022 г., той беше обвинен, че е шпионин на Москва. Има и испанска националност. Работил е като журналист за онлайн изданието „Публико“ и за телевизия „Сехта“.

Михаил Микушин

Задържан през октомври 2022 г. от полицията в Норвегия, той се е представял за бразилец на около 30 години, но не е говорел португалски. Година преди задържането му е бил назначен за изследовател в местен университет, където е работил по политиката на Норвегия в Големия север и върху хибридните заплахи. Всъщност е бил полковник от руското военно разузнаване, казва разследващият сайт „Белингкат“.

Роман Селезньов

Арестуван през 2014 г. на Малдивите, а после прехвърлен в САЩ, той е хакер и беше осъден през 2017 г. на 27 години затвор за измами с банкови карти. Смята се, че вредите от измамите му възлизат на 169 милиона долара.

Владислав Клюшин

Руски бизнесмен. Арестуван в Швейцария през 2021 г. Екстрадиран към САЩ и осъден там на девет години затвор за участие в масирана кражба на компютърни данни от американски компании.

Вадим Коношченок

Руснак, задържан в Естония и екстрадиран към САЩ през юли миналата година. Заподозрян е, че е имал връзки с руската Федерална служба за сигурност и че е предоставил на руския отбранителен отрасъл технологии и боеприпаси, идващи от американски компании.

Източник: БТА, Габриела Големанска

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising