10 / 18 / 2024
Новини Свят Le Monde: Москва възстановява военния си арсенал с тревожни темпове

Le Monde: Москва възстановява военния си арсенал с тревожни темпове

от infomax
0 коментари
Москва

Един от ключовите въпроси на юбилейната среща на НАТО беше способността на руската армия да се превъоръжава. Способността на руския военно-промишлен комплекс да се възстанови става все по-изненадваща и тревожна, пише Le Monde.

„Дълго време съюзниците на Украйна поставяха под съмнение способността на Москва да възстанови своя арсенал, докато войната продължава,  по-специално да произвежда прецизни ракети. В началото на конфликта всички изтъкваха слабостта на руския отбранителен индустриален комплекс и зависимостта му от технология и компоненти, внесени от западните страни, но днес способността му да се възстановява става все по-изненадваща и тревожна“, се казва в статията.

Отбелязва се, че

руската отбранителна промишленост се преструктурира

в продължение на много месеци: преминаване към режим 3×8 (три смени на ден по осем часа), увеличаване на броя на производствените линии и рестартиране на консервирани индустриални обекти.
ня

Посочва се също, че санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз със сигурност са попречили на развитието на руската отбранителна индустрия в началото на войната. Но Москва оттогава частично облекчи западните санкции чрез тактика на избягване, отбелязват водещи анализатори.

В резултат от началото на годината Русия надхвърли предвоенното ниво на производство и запаси от крилати ракети. Например през 2023 г. Руската федерация е произвеждала шест ракети „Искандер“ 9М723 на месец и е имала в резерв 50 единици, а от януари 2024 г. вече има 200 единици в резерв. Това увеличение на производството обхваща всички останали категории ракети.

Както пише изданието, военните усилия на Русия са също толкова значими в

танковия сегмент

Според оценки на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) годишното производство може да надхвърли 90 единици, докато преди февруари 2022 г. Руската федерация произвеждаше само около 40 танка годишно.

За да подсили военните си усилия, Русия се обърна за подкрепа към държави-измамници като Иран и Северна Корея. Освен това, забавена за известно време от западните санкции, Москва успя да създаде нови вериги за доставки, залагайки на трудността да се определи точното предназначение на вносните стоки – граждански или военни. Първата страна, която се възползва от тази неяснота, беше Китай. Рязко са се увеличили продажбите на много така наречени продукти с „двойна употреба“, пише изданието.

„Едновременно с гарантирането на сигурността на своите вериги за доставки, Москва инвестира в разширяване на няколко производствени площадки за производство на бойни самолети, ракети и дронове, дъщерно дружество на групата Калашников, придобито през януари 2023 г/

 

Коллаж УНИАН, снимки: Министерство на отбраната на РФ

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising