10 / 5 / 2024
Новини Свят Набиха канчето на Орбан за явяването на килимчето при Путин

Набиха канчето на Орбан за явяването на килимчето при Путин

Позорно злоупотребява с председателството на Съвета на ЕС и отива в Кремъл без мандат

от infomax
0 коментари
Орбан

Пътуването на унгарския премиер Виктор Орбан до Москва повдигна много въпроси в Европа. Представители на различни държави се изказват за тази наглост онлайн.

Така върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че посещението на Орбан се осъществява единствено в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия.

„Позицията на ЕС относно войната на Русия срещу Украйна изключва официалните контакти между ЕС и президента Путин. Следователно премиерът

Орбан не представлява ЕС“,

пише той в X.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че управляващият Кремъл Путин няма да бъде спрян от умиротворяване. „Само единството и решимостта ще проправят пътя за цялостен, справедлив и траен мир в Украйна“, добави тя.

Естонският премиер Кая Калас е убеден, че Орбан използва своето председателство на Европейския съюз, за ​​да всява объркване. „ЕС е единен, ясно подкрепя Украйна и се противопоставя на руската агресия“, написа тя в X.

Полският премиер Доналд Туск цитира думите на Орбан, че унгарската страна „ще служи като важен инструмент за предприемане на първата стъпка към мира“. „Въпросът е

в чии ръце е този инструмент“,

попита той.

Германският канцлер Олаф Шолц също отбеляза, че Орбан е в Москва като министър-председател на Унгария. „Европейският съвет за външна политика ще бъде представен от Шарл Мишел и е много ясен: ние осъждаме руската агресия, която Украйна може да разчита на нашата подкрепа.

Членът на Бундестага Михаел Рот разкритикува пътуването в микроблога си в X.

„Скандалът е, че Орбан позорно злоупотребява с председателството на Съвета на ЕС и отива в Кремъл без мандат = Ако правителството уважава сегашната си роля в ЕС или той трябва да подаде оставка като председател“, пише той.

Членът на Европейския парламент Даниел Фройнд публикува стари снимки от посещенията на Орбан и унгарския външен министър Петер Сиярто в Русия. „Посещението на Орбан в Москва не трябва да учудва никого, че той прави това по време на председателството си на Съвета на ЕС, което можеше да бъде предотвратено“, отбеляза германският политик.

Членът на френското Национално събрание Клеман Бон също разкритикува пътуването. „Когато приятелите на Марин Льо Пен са на власт, получавате това: Орбан в Москва ръка за ръка с Путин. Това е срам. Европа няма да капитулира. Пълна подкрепа за Украйна, която защитава нашата сигурност“, пише той в X .

Чешкият премиер Петер Фиала отбеляза, че Орбан няма мандат да преговаря от името на Европейския съюз. „Позицията на Чехия е ясна:

Путин е агресорът,

ние сме на страната на Украйна“, добави той.

А шведският премиер Улф Кристерсон нарече използването на унгарското европредседателство безотговорно и нелоялно.

„Това изпраща грешен сигнал към външния свят и осмива украинския народ, който се бори за свободата си. Г-н Орбан стои сам по този въпрос, той не говори от името на Европейския съюз и не говори от името на всички. нас, държавните и правителствени ръководители“, подчерта премиерът

На брифинг в Брюксел представителят на Европейската комисия Ерик Мамер каза, че визитата на Орбан в Русия поставя под въпрос визитата на шефа на ЕК в Унгария.

„Вярваме, че това подкопава единството и решимостта, които трябва да демонстрираме, за да сложим край на тази война, това посещение в Москва сериозно поставя под въпрос традиционното пътуване на председателя на комисията в Унгария в този случай (страната, която председателства. Съвет на ЕС – ред.), което планирахме веднага след лятната ваканция“, цитира го „Европейска правда“.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising