Новини Свят 6 европейски острови, на които си струва да се обърне внимание

6 европейски острови, на които си струва да се обърне внимание

от infomax
0 коментари
6 европейски острови, на които си струва да се обърне внимание

Туристите винаги са силно привлечени от островите. Понякога до такава степен, че местните власти трябва да ограничат посещенията им, както в случая с гръцкия Санторини.

Най-големият издател на пътеводители в света Lonely Planet състави списък от 12 острови, на които си струва да се обърне внимание тази година, въз основа на наскоро издадената книга The Islands Book.

Ето 6 от тях, скоро ще ви разкажем и за другите.

1. Корчула, Хърватия

Сардиния предлага изключително разнообразие от природни пейзажи. От драматични скалисти брегове до дълги плажове с фин пясък, островът е рай за любителите на морето и слънцето. Плажове като Коста Смералда, с неговите изумрудени води и луксозни курорти, са сред най-известните в Европа. Вътрешността на острова е покрита с хълмове и планини, идеални за пешеходни турове и приключения. Култура и история Сардиния има богато историческо наследство, което датира от праисторически времена. Един от най-известните археологически обекти е Нураги - древни кули, построени от цивилизация, която е обитавала острова преди хилядолетия. Островът е бил под влиянието на различни култури, включително финикийци, римляни и испанци, което е оставило следи в архитектурата, кухнята и традициите. Градове и села Главният град на Сардиния, Каляри, е динамично място с интересна смесица от модерни удобства и исторически забележителности. Градът има древни руини, средновековни църкви и красиви гледки към морето. Други важни градове включват Сасари, известен със своята катедрала и културни събития, и Алгеро, който има силно каталонско влияние и очарователен стар град. Кухня Сардинската кухня е уникална и разнообразна, съчетаваща морски дарове и традиционни месни ястия. Сред специалитетите са "porceddu" (печено прасенце), "culurgiones" (паста, пълнена с картофи и мента), и "seadas" (десерт с мед и сирене). Островът също така е известен с производството на качествени вина и сирена.Най-зеленият от далматинските острови, покрит с лозя, маслинови горички и гъсти гори, се намира само на 3 км. от континента и е разбираемо доста натоварен през лятото, но извън пиковия сезон е много спокойно и красиво място. Добре запазените средновековни градове и села на острова изобилстват от историческа архитектура, от готически, ренесансови и барокови дворци, та  до прости каменни къщи и селски къщи. Това е място за разходка или колоездене, където можете да се запознаете и с местните културни и религиозни традиции.

2. Скиатос, Гърция

Богат на история и ухаещ на борови дървета, този остров е родното място на великия гръцки писател от 19-ти век Александрос Пападиамантис и ключово място по време на Гръцката война за независимост. Намира се точно до континенталната част на Гърция, по средата между Атина и Солун, в искрящите Споради. Скиатос е плетеница от улици с бели стени и традиционна островна архитектура, докато древните манастири са скрити в тихи планини, а зашеметяващата брегова ивица може да се похвали с перфектни плажове, заобиколени от маслинови горички.

СкиатосСкиатос е малък, но много популярен остров в Егейско море, част от Спорадските острови в Гърция. Той е известен със своите красиви плажове, кристално чиста вода, зелени пейзажи и оживен нощен живот.

Скиатос е прочут с множеството си красиви плажове, които са основна атракция за туристите:

Кукунарис – известен със златистия си пясък и боровата гора наоколо, често се смята за един от най-красивите плажове в Гърция.
Лалариа – този плаж е достъпен само по море и е известен с белия си чакъл и изумрудените води.
Мегали Амос – близо до столицата на острова и много популярен сред туристите.

3. Сардиния, Италия

Най-големият остров в Средиземно море след Сицилия е дръзкото, брилянтно капризно и харизматично дете на завоеванията и окупациите.

италияСардиния предлага изключително разнообразие от природни пейзажи. От драматични скалисти брегове до дълги плажове с фин пясък, островът е рай за любителите на морето и слънцето. Плажове като Коста Смералда, с неговите изумрудени води и луксозни курорти, са сред най-известните в Европа. Вътрешността на острова е покрита с хълмове и планини, идеални за пешеходни турове и приключения.
Сардиния има богато историческо наследство, което датира от праисторически времена. Един от най-известните археологически обекти е Нураги – древни кули, построени от цивилизация, която е обитавала острова преди хилядолетия. Островът е бил под влиянието на различни култури, включително финикийци, римляни и испанци, което е оставило следи в архитектурата, кухнята и традициите.

КорсикаСардинската кухня е уникална и разнообразна, съчетаваща морски дарове и традиционни месни ястия. Сред специалитетите са „porceddu“ (печено прасенце), „culurgiones“ (паста, пълнена с картофи и мента), и „seadas“ (десерт с мед и сирене). Островът също така е известен с производството на качествени вина и сирена.

Изследването на тази област е диво приключение, с главозамайващи крайбрежни пътеки и драматични скалисти заливи, скалисти планини и райони, наредени с овце, отдалечени села на върха на хълмове, неолитни гробници и средновековни градове, изпълнени с мистерия.

4. Корсика, Франция

Дива и яростно горда, Корсика е поразително различна от континента. Независимо дали става въпрос за обичаи, култура, кухня или език, уникалната корсиканска идентичност струи от всяко красиво село на хълм. Природният пейзаж на Корсика е калейдоскопичен. Неговите пясъчни плажове и заливи, гъсти гори и зелени долини, назъбени планински вериги и скалисти носове са рай за ентусиастите на открито.

5. Менорка, Испания

Най-източният край на Испания е прочувствен, облян в слънце, облицован с плажове, покрити от искрящото Балеарско море, където устойчивостта е крайъгълен камък на местния туризъм много преди да стане модерен. Обявен за биосферен резерват на ЮНЕСКО през 1993 г., красивата Менорка е смесица от селски хотели, мистериозни руини от бронзовата епоха, вълнообразни влажни зони, ухаещи на бор крайбрежни пътеки и най-изящните плажове в страната. От своите девствени, защитени плажове до богатото си гастрономическо наследство, този спокоен остров е популярна дестинация за отговорно пътуване.
Прочетете също:

6. Сааремаа, Естония

Това е мястото, където можете да намерите истинската душа на Естония. Най-големият остров в страната е дом на дъбови и хвойнови гори, скалисти морски брегове и малки селца, които все още следват древния ритъм на селския живот. За естонците старите вятърни мелници на Сааремаа, обсипаните с цветя ливади и вековната фолклорна история крият истинска магия. Един от най-впечатляващите замъци в страната се извисява над живописния град Куресааре – най-голямото селище на острова – и лабиринтните коридори вътре са пълни с естонски съкровища. Сааремаа е известен и със своята обикновена кухня, от ръжен хляб, приготвен по стари семейни рецепти, до пушена риба, продавана на малки пазари, както и най-добрата фермерска бира, приготвена в Балтика.

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising