10 / 18 / 2024
Новини Свят EК ще глобява за фалшиви новини за стрелбата по Роберт Фицо

EК ще глобява за фалшиви новини за стрелбата по Роберт Фицо

от infomax
0 коментари
Роберт Фицо

Eвропейската комисия заяви, че „активно следи“ разпространението на фалшиви новини за стрелбата по словашкия премиер Роберт Фицо.

Европейската комисия предупреди, чеи може да наложи глобна платформите на големи технологични компании за неуспешна борба с дезинформацията, пише Bloomberg.

Регулаторът „има широки правомощия за разследване и надзор, включително правомощието да налага санкции и средства за защита“, се казва в изявлението.
Видео на деня

Нарушенията могат да бъдат наказани съгласно новия строг Закон за цифровите услуги на Европейския съюз, който задължава онлайн платформите да предприемат действия за борба с незаконното съдържание и дезинформацията, за защита на правата на потребителите и за защита на тяхното здраве и благополучие.

Съгласно Закона за цифровите услуги миналата година, блокът посочи няколко онлайн платформи и търсачки като основни субекти, които заслужават внимание. Това включва X, Meta Platforms Inc., Alphabet Inc. и други с над 45 милиона активни потребители месечно в Европа.

Покушение срещу Фицо – подробности

Фицо беше в интензивно отделение в „много тежко“, но стабилно състояние ден след като беше прострелян в това, което правителството нарече политически мотивиран опит за убийство. По-късно стана известно, че лекарите са стабилизирали състоянието на Фико, но опасността все още не е отминала. Словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк каза, че лекарите правят всичко възможно, за да подобрят състоянието му.

Заподозреният за покушението веднага беше задържан – той се оказа 71-годишният писател Юрай Чинтула, който е активист на либералната партия Прогресивна Словакия. Руските държавни медии обаче заявиха, че политическата мотивация за стрелбата е била критиката на Фицо за проукраинската помощ.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising