10 / 18 / 2024
Новини България Липсата на работеща реформа в „Спешната помощ“ убива хора! Всеки ден!

Липсата на работеща реформа в „Спешната помощ“ убива хора! Всеки ден!

Д-р Клинкачев: Болниците са търговски дружества, пациентите – клинични пътеки

от infomax
0 коментари
Д-р Николай Клинкачев е лекар и дългогодишен специалист от "Центъра за спешна медицинска помощ" - София.

Д-р Николай Клинкачев е лекар и дългогодишен специалист от "Центъра за спешна медицинска помощ" - София.Д-р Николай Клинкачев, лекар и дългогодишен специалист от „Центъра за спешна медицинска помощ“ – София.  Фейсбук

Никога няма да забравя тази случка. Бях не повече от 7-8 годишен, когато се позвъни на звънеца вкъщи. Баща ми, лекар – кардиолог, отвори и аз видях възрастни мъж и жена, облечени в селски дрехи, боси (бяха се събули пред входа на блока, до пощенските кутии) да стоят

с един вързоп в ръцете

В следващия момент, мъжът, който беше поне с 20 – 25 години по-стар от татко, се хвърли в краката му и започна през сълзи да му целува пантофите, като говореше неразбираемо. Татко се опита да го изправи, при което вързопът се развърза и ябълки се разпиляха в антрето. Изплаших се. После разбрах, че баща ми е спасил живота на дъщерята на тези хора (така и не научих как). Гордеех се с татко!
Сега, около 40 години по–късно, аз също съм лекар…може би, докато си намеря нещо по-престижно! Защо ли? Ще ви кажа!

От близо 28-годишния ми трудов стаж работих шест години в „Център за спешна медицинска помощ“ -София

Работих като лекар в реанимационен екип. Бяхме два такива екипа на смяна…за двумилионната столица и за около 45 – 50 села в близост.

Прегазените деца, откъснатите крайници, убитите

и недоубити знакови фигури на прехода бяха моето ежедневие. Както и на тези мои колеги, които още работят в „Спешна помощ“.
А мен уволниха, защото обвиних публично ръководството на столичния център в некадърност и престъпно безхаберие. Съдът ме оправда и ме възстанови на работа. Но аз не се върнах! Не го направих, защото същото това ръководство от 2000 г., непроменено през цели шест правителства, до ден-днешен не си дава сметка (или не го интересува), че липсата на работеща реформа в спешната помощ убива хора. Всеки ден! В „Спешна помощ“- София работят страхотни лекари, някои от тях с три специалности! И аз се прекланям и пред тях, и пред медицинските специалисти, и пред шофьорите на линейки дори! Но, кажете ми,

как 10-12 екипа на смяна могат да се отзоват на над 200 спешни повиквания?

Ако имате три свободни екипа, а в един момент 20 души имат спешна нужда от медицинска помощ, как да помогнат на всички бързо и едновременно? Няма как! Затова не хулете и не обвинявайте лекарите, които идват да ви помогнат! Те нямат вина! Винете тези, които дават нарежданията отгоре! Тези, чиято цел е да нагнетяват напрежение между лекари и пациенти с единствената цел да използват вашите пари за лична изгода, за партийно финансиране, но не и за вашето здраве и за живота ви!
Днес, болниците са търговски дружества, пациентите са клинични пътеки, лекарите и медицинските специалисти са доставчици на здравни услуги,…..а така ми се иска някой просто да ми подаде един вързоп с ябълки….
––––-

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising