07 / 13 / 2024
Новини България Вежди Рашидов: Днес децата на тежката комунистическа номенклатура дори управляват страната ни, преоблечени като вълци в овча кожа, крайни демократи

Вежди Рашидов: Днес децата на тежката комунистическа номенклатура дори управляват страната ни, преоблечени като вълци в овча кожа, крайни демократи

0 коментари
Вежди Рашидов: Днес децата на тежката комунистическа номенклатура дори управляват страната ни, преоблечени като вълци в овча кожа, крайни демократи

„До такава степен се обърна историята, че днес децата на тежката комунистическа номенклатура дори управляват страната ни, преоблечени като вълци в овча кожа, крайни демократи“. Това каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов пред параклиса „Всички български мъченици“, където се извърши църковна служба в памет на жертвите на комунистическия режим.

В днешния ден свеждаме глава в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим, каза Вежди Рашидов и отбеляза, че на 1 февруари 1945 г. Народният съд масово произнася смъртни присъди над много граждани, сред които и народни представители. По думите на председателят на парламента тогава се е извършило чудовищно престъпление, посегателство срещу парламентаризма, плурализма, правата на човека и свободата. Той призова да не забравяме историята и лагерите, където е загинала голяма част от българската интелигенция.

Днес ние не само трябва категорично да осъдим извършени тогава политически репресии, но трябва и да покажем, че сме извлекли поука от миналото, посочи Вежди Рашидов.

„Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и българския народ над всичко. Важно е с какво искаме да бъдем запомнени ние самите от поколенията – като българи срещу българи или като българи за българите“, каза още той.

На службата в памет на жертвите на комунистическия режим присъстваха още лидерът на СДС Румен Христов, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, народни представители и граждани, които поставиха цветя пред мемориалната стена до параклиса.

Лидерът на СДС и народен представител Румен Христов посочи, че днес е „черна дата за българската история и нация, срам“. Той добави, че 78 години по-късно равносметката показва, че „раните не са зараснали“. Христов отчете, че днес, при поднасяне на декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, БСП за пореден път са напуснали залата, което, по думите му, означава, че „те са за пореден път не искат да признаят вината, а твърдят, че са се променили и не са наследници на БКП“.

Христов припомни, че в страната ни над 100 хиляди души са били въдворени в лагери, 20 хиляди души са избити след 9 септември, а 30 хиляди души са разселени. Той отбеляза, че режимът е продължил с репресиите през всичките 45 години. „Помним ,за съжаление, насилствената смяна на имената на българските турци, определени цинично като „възродителен процес“, каза още той.

По думите на Румен Христов, пострадалите от режима хора не искат мъст, а извинение, покаяние от страна на извършилите терора.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че тези дати е важно да се отбелязват, защото „все още дължим, като общество, на бъдещите поколения да предадем онова, което се е случило в България, защото не всичко може да се опише в учебниците, а и не всичко присъства в тях“. По думите му това, което се е случило в България през 1945 г. и след това до края на 1989 г. и всички тези репресии със своите жертви е „един много грозен период в нашата история. Карадайъ отбеляза, че опитите за насилствена асимилация наречени „възродителен процес“, дори нямат своето място в учебниците. Той припомни, че през 1989 г. за два месеца над 360 хиляди български граждани са експулсирани от България – „това беше най-голямата експулсация след Втората световна война изобщо в Европа“, добави Карадайъ.

С решение на Министерския съвет от 20 януари 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002) 1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising