12 / 9 / 2023
Новини България ИВО СИРОМАХОВ: ЛЮБИМИТЕ МИ 60 КНИГИ

ИВО СИРОМАХОВ: ЛЮБИМИТЕ МИ 60 КНИГИ

от infomax
0 коментари
Иво Сиромахов

Иво Сиромахов, Фейсбук

ЛЮБИМИТЕ МИ 60 КНИГИ
Разпределил съм ги по възрастови групи. Започвам с първите – книги, които са ми били любими, преди да навърша 10 години:
1. Шарл Перо – Приказки
Най-добрият старт на пътешествието в света на книгите несъмнено са Червената Шапчица и Котаракът в чизми. Подберете издание с красиви илюстрации. Децата възприемат книжките с всичките си сетива.
2. Братя Грим – Приказки
Двамата братя са написали красиви и страховити истории. Емоциите са гарантирани.
3. Алекзандър Милн – Мечо Пух
Хубаво е да знаеш, че някъде там има една гора, в която живеят Мечо Пух, Прасчо, Бухала, Йори и Зайо. В тази компания нито едно дете не може да се чувства самотно.
4. Вацлав Чтвъртек – Румцайс
Румцайс е първият горски дисидент в соц-литературата. А главата, в която Румцайс подарява слънчево пръстенче на Манка, според мен е най-красивата любовната сцена в световната проза. Няма как да усетиш Робин Худ и Айвънхоу, ако не си сричал първите си думички точно над “Румцайс”.
5. Валери Петров – Пет приказки
Да си роден в една и съща страна с гений като Валери Петров е огромна чест. Не успях да се запозная лично с него, и това ще остане моята най-голяма несбъдната мечта. Но приказките му винаги ще живеят в сърцето ми.
6. Астрид Линдгрен – Пипи Дългото чорапче
Всяко дете би искало да живее във Вила Вилекула с господин Нилсон и да може да вдигне кон с една ръка. Пипи е извън всякакви клишета, а свободата ѝ е заразителна .
7. Астрид Линдгрен – Карлсон, който живее на покрива
Този “прилично дебел мъж в разцвета на силите си” с перка на гърба и добро сърце, ми подари радостта от хумора в литературата. В учебната програма го няма, защото мозъците от министерството на образованието не могат да се сетят какво е искал да каже авторът с тоя политически некоректен персонаж, който оспорва всички авторитети.
8. Памела Травърз – Мери Попинс
С детегледачка като Мери никога не е скучно. С нея всеки ден е приключение.
9. Ханс Кристиан Андерсен – Приказки
Кой не се е чувствал поне веднъж в живота си грозно патенце? И кой не е бил вдъхновен от добротата и състраданието на Андерсен?
10. Антоан Екзюпери – Малкият принц
Книга за най-горчивата загуба – загубата на светлите територии на невинността. Книга за неразбираемия свят на възрастните, който неумолимо се стоварва върху всеки малък принц.
Продължавам със следващата десетка – книги за хора, които са на възраст между 10 и 20 години:
1. Джоан Роулинг – Хари Потър
Книга, която открих благодарение на синовете си. Видях как са запленени от историята на момчето-магьосник и с какъв трепет чакат следващите му приключения. Успехът на тази поредица не е случаен. Джоан Роулинг успя да създаде един вълшебен свят, в който отведе милиони деца. Мога само да ѝ се поклоня.
2. Луис Карол – Алиса в страната на чудесата
За Карол разправят, че бил педофил, но аз подозирам, че тези грозни слухове са пуснати от негови провалени конкуренти-графомани. За мен по-важното е, че Карол е създал изключителни образи като Хъмпти- Дъмпти, който решава какво трябва да означават думите, и като Чеширския котарак, който изчезва и само усмивката му остава да виси във въздуха.
3. Хенри Райдър Хагард – Рудниците на цар Соломон
Върхът на приключенските романи. Историята е вцепеняваща – канибали, едноок крал, тристагодишна вещица и трима джентълмени, които вървят от една смъртна опасност към следващата гладко избръснати и леко ухаещи на скоч.
4. Робърт Луис Стивънсън – Островът на съкровищата
Мрачна история с дъх на ром и много кръв. Слепия Пю, капитан Смолет, доктор Лийвзи, кормчията Изреъл Хендз и разбира се Лонг Джон Силвър просто къртят мачти. След нея “Карибските пирати” с Джони Деп ми изглеждаха просто като бледо упражнение по темата.
5. Джон Роналд Руал Толкин – Хобит
Билбо определено е по-симпатичният Бегинс от Фродо, а и от всички останали хобити. А романът според мен е много по-добър от „Властелина на пръстените” по две причини: Първо – защото е доста по-къс и второ – защото е доста по-къс. Чете се бързо, а и не ти тежи в сака, ако го вземеш на пътуване.
6. Марк Твен – Автобиография
За Марк Твен мога да говоря с часове. Изключителен автор, оказал огромно влияние върху мисленето ми. От автобиографията ще цитирам само един от любимите ми пасажи:
„Винаги са ми казвали, че съм бил болнаво и хилаво дете и през първите седем години от живота ми са ме крепили главно с лекарства. Когато майка ми караше осемдесет и осмата си година, веднъж ѝ подметнах:
— По онова време сигурно непрекъснато си се тревожила за мен.
— Да, непрекъснато.
— Страхуваше се, че няма да оцелея ли?
След известно мълчание — очевидно за да премисли — тя отвърна:
— Не, страхувах се, че ще оцелееш“
Велик!
7. Джеръм Дейвид Селинджър – Спасителят в ръжта
Като тийнейджър, (или както му викахме по онова време “юноша”), започнах да усещам необосновани пориви за бунт срещу статуквото. “Спасителят в ръжта” е точното четиво за такъв период от съзряването.
8. Алеко Константинов – Бай Ганьо
Най-смешната и най-страшна българска книга. В края на XIX век Бай Ганьо е прост депутат. Днес, 130 години по-късно, Бай Ганьо вече е министър-председател. Какво зловещо пророчество!
Добре е човек да прочете тази книга, докато е млад, за да му е ясно сред какви хора му предстои да живее.
9. Уди Алън – Ако импресионистите бяха зъболекари
Когато не снима филми, Уди Алън пише разкази и разказите му са също толкова гениални, колкото филмите му. Чуйте само това: „Когато родителите ми разбраха, че съм отвлечен, те веднага предприеха решителни действия: дадоха стаята ми под наем“
10. Марин Крусев – Ясна мъгла
Марин Крусев е най-талантливият български хуморист за последните сто години. Чел съм „Ясна мъгла“ безброй пъти и всеки път съм се смял с глас. Г-н Крусев е геният на пародията и заслужава много повече слава, отколкото са му отредили завистливите му колеги.
Ето и следващата десетка от книги, с които се срещнах в тегавия период между двайстата и трийстата си година. Книги, които ми помагаха да бягам от действителността:
1. Артър Конан Дойл – Шерлок Холмс
Шотландците са дали на света много велики автори и един от тях е бащата на Шерлок Холмс – сър Артър Игнейшъс Конан Дойл. Ексцентричният детектив и неговият асистент – доктор Уотсън са толкова популярни, че са влезли във фолклора и са станали герои на стотици вицове. Вероятно ще бъдете изненадани, че никъде в романите няма да откриете репликата „Елементарно, Уотсън!“. Всъщност тя се е появила доста по-късно, в една от филмовите версии.
2. Захари Стоянов – Записки по българските въстания
Учили сме го в училище, но усетих мощта на гения му чак когато навърших 25. Овчарят Джендо от село Медвен е единственият, който е успял правдиво, вълнуващо и иронично да разкаже българската душа. Да не говорим че има и огромен исторически принос. Ако не беше Захари Стоянов, сега щяхме да знаем за Априлското въстание толкова, колкото знаем и за хан Кормисош.
3. Уилям Голдинг – Повелителят на мухите
Мрачна и отчайваща книга за Злото. Което, уви, е неизменна част от човешката природа. И е заложено дори в децата.
4. Клифърд Саймък – Резерватът на таласъмите
Като човек, имал привилегията да израсне с автори като Клифърд Саймък, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, мога да си позволя да гледам високомерно на сегашната фентъзи-вълна в литературата. Да, големите майстори на фентъзито са мъртви. Но книгите им никога няма да напуснат библиотеката ми. “Резерватът…” на Саймък е приключение, в което буйстват троли, таласъми, саблезъби и духът на самия Шекспир.
5. Чък Паланюк – Боен клуб
Много мъжкарски роман. Някакви хора се събират в свободното си време, за да се бият до смърт. Тревожните изречения на Паланюк ме увлякоха и изобщо не можах да се усетя, че авторът ме пързаля и че всъщност двамата главни герои са един и същ човек. Майсторска работа.
6. Куентин Тарантино- Родени убийци
Тарантино е мъж, който не храни никакви романтични илюзии спрямо човешкия род. Неговите герои са водени по-скоро от атавистични страсти, отколкото от възвишени идеали. И затова са истински. Историята на Мики и Мелъри Нокс, които прекосяват Америка, стъпвайки върху телата на 48 трупа, е роман, който винаги препрочитам в моменти, когато ме обземе безпричинна филантропия.
7. Кърт Вонегът – Котешка люлка
Това, което ме смущава у Вонегът е, че през живота си е изхабил доста енергия в защитаването на съмнителни социалистически идеи и едностранчива публицистика в стил вестник „Дума”. Но романите му са яки. “Котешка люлка” е най-доброто му според мен.
8. Стивън Кинг – Мизъри
Докато я четеш, ти иде да си прережеш вените, но всъщност това е любовен роман. Роман за зловещата сила на любовта към литературата. Може да си много добър в това, което правиш, но никога не знаеш зад кой ъгъл те дебне откачена фенка с моторна резачка, предназначена за краката ти.
9. Уилям Шекспир – Събрани съчинения
Шекспир ме увлече до такава степен, че в едно дъждовно лято на 90-те седнах във втора читалня на Народната библиотека и изчетох всичко, което е написал. А преводите на Валери Петров са толкова съвършени, че понякога са по-силни от оригинала.
10. Ярослав Хашек – Приключенията на добрия войник Швейк
Трябва да имаш наистина здрави топки, за да се ебаваш с толкова сериозна тема, каквато е войната. Успешните примери в световната литература са два – “Параграф 22” и “Швейк”. В моето сърце обаче палмата я държи господин Хашек – първо защото е чех и с усмивка носи славянската си обреченост и второ, защото е много по-смешен.
След трийстата година някак си проумях, че е тъпо да се вземам насериозно и започнах да гледам с ирония на всичко. Вероятно това е причината следващата десетка да е от предимно иронични книги. Е, има и няколко трогателни:
1. Хектор Хю Мънро-Саки – Хрътките на съдбата
Саки е от онези джентълмени в английската литература, които биха иронизирали и умиращата си майка, ако от това ще стане добър разказ. За този човек няма нищо свято и затова разказите му са най-смешното нещо, написано през 20-ти век.
2. Виктор Пелевин, „Generation “П”
Налудничавата история на безработния филолог Вавилен Татарски, нает да адаптира американски реклами за руския потребител, е наистина много смешна. Виктор Пелевин е ерудиран, забавен и изненадващ автор. А Кучето Хуй е най-свежият митологичен образ, който съм срещал в съвременната литература.
3. Джоузеф Хелър – Параграф 22
Хелър е майстор на абсурда, а може ли да има по-голям абсурд от войната? Много смешна книга. Да речем това:
„След края на просветното събрание Клевинджър и ефрейторът с подривни намерения направиха грешката да попитат дали има въпроси. Въпросите се оказаха многобройни и на висота:
— Кой е Испания?
— Защо е Хитлер?
— Кога е прав?
— Къде беше онзи приведен и побелял старец, когото наричах татко, когато въртележката се повреди?“
4. Милорад Павич – Хазарски речник
Когато за пръв път четох тази книга, отначало си помислих, че авторът нещо будалка читателите – хем роман, хем речник, хем хроника за един изчезнал народ. Обаче след двайстата страница усетих, че не мога да оставя книгата. Когато я затворих, ме обзе някаква страшна мъка, че е свършила.
5. Ърнест Хемингуей – Зелените хълмове на Африка
Хемингуей винаги ме е респектирал със суровата си проза и с изключителното внимание към детайла. Той успява да превърне живота си в литература и да сложи блестящ финал на личния си роман, налапвайки дулото на пушката.
6. Джеръм Дейвид Селинджър – Девет разказа
Селинджър не е само Холдън Колфийлд. Той е и “Устата ми хубава – очите ми зелени”, и “Идеален ден за лов на рибка-бананка” и “На Есме с обич и омерзение”. Разкази толкова емоционални, и в същото време толкова несантиментални. Каквито може да напише само гений.
7. Фредерик Бегбеде – Windows on the World
В повечето си книги Бегбеде е твърде бъбрив, твърде самовлюбен и твърде досаден. Но Windows on the World е изключение. Това е историята на един баща, който на 11 септември остава затворен с малкия си син в горящото стълбище на една от кулите-близнаци. Забележителен роман!
8. Николай Гогол – Петербургски повести
Много се колебах какво да избера от Гогол. Той няма слаба творба. Всичко е потресаващо живо, истинско, парадоксално и смешно. Все пак се спрях на петербургските повести, защото там са и шинелът на Акакий Акакиевич, и носът на Ковальов, и портретът на Чартков, и записките на лудия Попришчин.
Любимото ми гоголево изречение е от „Женитба“: „Живееш, живееш, па ти се отще“
9. Антон Чехов – разкази
Само гений може да каже толкова много с толкова малко думи. Разказите на Чехов са парченца съвършенство.
10. Виктор Пасков – Балада за Георг Хених
Тази малка книжка от стотина страници отсрамва цялата българска проза от последните 50 години. Толкова емоционална, толкова красива, толкова свободна книга… И може би най-честният разказ за отвратителната епоха на комунизма.
Ето и книгите, които ме вълнуваха през петото десетилетие на живота ми. След 40-тата година човек започва да си задава въпроси за смисъла.
Може би заради тая психологическа нагласа сред романите, които четях, започнаха да се появяват и биографични книги. Всъщност това е доста сложен жанр. Много малко от биографичните книги са добре написани. Повечето са самохвални и фалшиви. Но има някои, които за забележителни:
1. Андре Агаси – Открито
Не съм чел по-страстна и по-трогателна автобиография от тази на Агаси. Признавам си, че докато я четях, на няколко пъти очите ми се насълзяваха. Това е книга, която ме промени.
2. Джулиет Макур – Колелото на лъжите
Това е биографията на може би най-великия колоездач на всички времена – Ланс Армстронг. Печели 7 пъти Тур дьо Франс, многократен шампион на Съединените Щати, национален герой. Успява да пребори рака и основава фондация, посветена на болните от рак и помага на стотици хора да се излекуват. Но го хващат с допинг (издава го човек от неговия отбор). Отнемат му всички титли, изхвърлят го от собствената му фондация, докарват го до фалит. И ето го големият въпрос – кое натежава повече на везните на морала – това, че е играл нечестно, или това, че благодарение на успехите си в спорта е помагал на хората да се излекуват от рак? Много тежък въпрос. Откакто прочетох тази книга, не ми излиза от ума.
3. Илия Троянов – Кучешки времена. Революцията менте
Илия Троянов се връща в България в началото на 90-те. Семейството му е емигрирало, когато е бил дете, и сега е първият му сблъсък с родината, в която комунизмът уж си е отишъл. Но се оказва, че не е. „Кучешки времена“ е зловещ репортаж за разрухата, която оставиха каскетите след 45 години диктатура.
4. Михал Вивег Възпитаване на девойки в Чехия
Авторът на тази книга е мъж, поразен от кризата на средната възраст. Романът е почти автобиографичен – пичът е бил учител на някаква ревлива тийнейджърка и от дума на дума я изчуква. Но после нещата се сговняват и тя се самоубива. Абе гадна история, ама истинска. И написана много забавно. Любопитна подробност е, че след като романът излиза, съпругата на Вивег го напуска. Явно нищо не разбира от литература, тъпата кифла.
5. Михаил Булгаков – Майстора и Маргарита
И Булгаков е „излязъл от шинела на Гогол“, по думите на Достоевски. В романа му има дяволи, говорещи котараци, вещици и много съветска действителност. Блестяща сатира на сталинските години, която авторът така и не доживява да види публикувана.
„Водка ли е? — попита тихо Маргарита.
Котаракът подскочи на стола от обида.
— Но моля ви, кралице — изхриптя той, — как бих си позволил да налея на една дама водка? Това е чист спирт!“
6. Джеймс Олдридж – Един последен поглед
Олдридж разказва под формата на роман за сложните отношения между Хемингуей и Фицджералд в годините когато вече са световни звезди, публикували са първите си шедьоври, а още не са навършили 30. Съперничеството между двамата, а и славата, която буквално ги смазва раждат жестоки конфликти.
7. Джеймс М. Кейн – Пощальонът звъни винаги два пъти
Класика! Няма как да не сте гледали великия филм с Джак Никълсън и Джесика Ланг. Но, както се казва в такива случаи „книгата е по-добра“.
Такива сравнения, разбира се, са глупави, защото е тъпо да се сравняват различни изкуства. В случая можем да кажем: и книгата, и филмът са шедьоври. Прочетете и другите книги на Джеймс М. Кейн – „Двойна застраховка“, „Милдред Пиърс“, „Серенада“. Много е добър!
8. Владимир Набоков – Лолита
Роман, който задълго ме остави безмълвен. Това е най-любовната книга, която съм чел. Обърнете внимание и на корицата! Виждали ли сте по-добра корица?
9. Гари Каспаров – Животът като партия шах
Гари Каспаров е един от кумирите на моето детство. Няма да забравя какъв кеф ми беше, когато разби неприятният зализан Карпов и спечели световната титла. А сега с интерес следя политическите му изяви и битката му срещу Путин. Доста по-трудна е от шахматните турнири, но той не е свикнал да губи. Дано да спечели и тази!
„Животът като партия шах“ е хем автобиография, хем учебник по стратегическо мислене. Каспаров пренася наученото от шаха върху ситуации от бизнеса, политиката, социалните отношения.
10. Бен Елтън – Известен и мъртъв
Това е един от най-добрите трилъри, които съм чел напоследък. По време на телевизионно реалити-шоу един от участниците е убит, но камерите не са успели да заснемат извършителя. Знае се само, че убиецът е в Къщата. Дали няма да повтори?
Сюжетът е смразяващ, диалогът е жив, чувството за хумор – английско.
50-60
Четенето е като секса. След определена възраст почваш не само да подбираш, но и да повтаряш тия, които са ти харесали.
Така че ето какво ми предстои да препрочитам през следващото десетилетие:
1. Алеко Константинов – Фейлетони
Съвременната българска журналистика е тотал щета, затова възнамерявам през следващите десет години да се информирам за обществените събития от публицистиката на Алеко. Всичко, което е написал, се случва в момента.
2. Джеймс Фин Гарнър – Политически коректни приказки за лека нощ
Няма по-голяма глупост от така наречената „политическа коректност“. Според нея когато лицемерно наричаш нещата с някакви други термини, това те прави добър човек. Приказките на Гарнър са жестока гавра с тази простотия.
3. Георги Марков – Задочни репортажи за България
Задочните репортжи са може би най-правдивото свидетелство за мрачните години под властта на каскетите. Словото му е толкова силно, че заради него е платил с живота си.
4. Джеръм Дейвид Селинджър – Непубликувани текстове
Съгласно завещанието на Селинджър, текстовете му могат да бъдат публикувани 10 години след смъртта му, тоест съвсем скоро. Чакам с трепет да разбера какви бисери е крил в чекмеджето си геният.
5. Валери Петров – От иглу до кюнец
Това е една от най-смешните книги, които съм чел. Блестяща ирония към света на графоманите и писачите на безумни басни. Валери Петров е много висока класа и винаги ще го препрочитам с възторг.
6. Питър Бискинд – Волни ездачи, разярени бикове
Бискинд разказва за най-великия период на американското кино: 70-те и 80-те години на 20-ти век. Как са създадени шедьоврите на Копола, Спилбърг, Скорсезе, Лукас, Брайън де Палма? Книгата е истинско удоволствие за всеки, който обича киното.
7. Дейв Егърс – Кръгът
Дейв Егърс твърди, че е написал дистопия, но събитията описани в тази книга вече започват да се случват. „Кръгът“ е роман за диктатурата на социалните мрежи – правдив, суров и смразяващ.
8. Харолд Пинтър – Пиеси
Пиесите на сър Харолд са чудесно четиво за човек, прехвърлил петдесетте и осъзнал цялото безсмислие на живота. Предпочитам да ги чета, отколкото да гледам как в театъра върху тези съвършени текстове се напъват някакви патетични актьори.
9. Гай Светоний Транквил – Дванадесетте цезари
Любимият ми исторически труд. Това е една от малкото книги в този жанр, в които авторът не е сервилен към властта, напротив – отнася се изключително иронично към императорите, за които разказва.
10. Самуел Бекет – В очакване на Годо
И тази пиеса предпочитам за четене, отколкото за гледане. В стотина странички са събрани всички важни въпроси на битието. И прозрението, че „Няма нищо по-забавно от нещастието. То е най-комичното нещо на света“

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.1 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност