07 / 22 / 2024
Новини България ГДБОП нахлу във видинския квартал „Нов път“, където някога колеха и бесеха Зрънкови! Какво се промени за 20 години? НИЩО

ГДБОП нахлу във видинския квартал „Нов път“, където някога колеха и бесеха Зрънкови! Какво се промени за 20 години? НИЩО

0 коментари
ГДБОП нахлу във видинския квартал „Нов път", където някога колеха и бесеха Зрънкови! Какво се промени за 20 години? НИЩО

Мащабна операция на ГДБОП нахлу във Видин. По информация на телевизиите акцията е срещу лихварска група.  Започнала е тази сутрин във видинския квартал „Нов път”. Има и задържани. По непотвърдени все още данни, участниците в групата са отпускали кредити на малоимотни хора, след което са използвали насилие, за да си върнат парите. На място има засилено полицейско присъствие.

Това ми звучи до болка познато. Този филм съм го гледал от първия ред…

Сетих се…

Видинският квартал „Нов път се прочу преди 20 години с бунта срещу лихварите Зрънкови и изгонването им. Държавата тогава „много се разтревожи“, взе крути мерки.. И какво, днес там е същото… . След 20 години.

Някой е имитирал мерки…

Бях там за репортаж по време на кризата през 2002 с колежката Руми Драгомирова, помня обградената с бронирана техника и въоръжени до зъби барети въстанала махала, където полицията ни пусна с много уговорки, „на наша отговорност“, плачещите жени , стаята за мъчения?

Хората тръгнали срещу Зрънкови с коси и брадви, разказите им… Изгнанието на фамилията, която обикаляше с месеци България и навсякъде я гонеха.

Помня огромен надпис, който се виждаше при влизане в махалата:

Каквото и да ти говорят , става въпрос за пари

И една мисъл на Иречек, написана също с големи букви, колкото и да е странно цитат от него да е мотото на цигански квартал:

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко…

Какво се е променило.  Нищо!

През 2002 година, като в роман, едно убийство, последвано от друго запалва конфликт между две ромски фамилии – Зрънкови и Маркови. Следва отмъщение и буйни, цигански страсти, припомни БНТ преди време.

В кървавото меле попада 42-годишният Георги Марков, опитващ се да спре саморазправата, но бива посечен с брадва. Дни по-късно умира. Най-активни в побоя са братята Ангел и Бойчо Русинови и Колчо Перов. Тримата са арестувани. Нелепата смърт на мъжа обаче взривява дълго таената омраза към Зрънкови – първите лихвари в квартала. Налага се тежка военна техника да пристигне в махалата, за да потуши безредиците. Къщите им са разграбени. Над 60 души от рода обиколиха страната. Навсякъде обаче ги посрещаха враждебно и те отново се връщат у дома.

Наистина ли у нас нищо не се променя?

Ние, можещите, водени от незнаещите…

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising