07 / 22 / 2024
Новини Dolce vitaЗвезден прах Галактиката ни е по-голяма, отколкото смятахме

Галактиката ни е по-голяма, отколкото смятахме

от infomax
0 коментари
Галактиката ни е по-голяма, отколкото смятахме

„Нашето разбиране за структурата на Млечния път значително се подобри поради развитието на галактическите наблюдения през последните десетилетия. Благодарение на близостта ни до нашата родна галактика, можем да изучаваме подструктурите на Млечния път (като височина на диска, спирални ръкави и лента/X форма) в много подробности, но по същата причина глобалната картина на структурата на галактиката все още е непълна“, пишат изследователите.

 

Астрономите откриха, че нашата родна галактика може да е по-голяма, отколкото първоначално смятахме.

Нов модел на Млечния път разкри, че нашата галактика е по-широка, отколкото си мислехме, според нова статия в списанието Nature Astronomy.

Изследователите са открили, че изпъкналостта в центъра на нашата галактика е по-малко изпълнена със звезди, отколкото са очаквали.

„Получихме значително по-голям „размер“ (дефиниран като радиус на полусветлина) на Млечния път от очакваното“, пишат изследователите в статията.

Млечният път е спирална галактика с преграда,

имаща централна прътовидна структура и няколко спирални ръкава, простиращи се от центъра. Галактиката има плътна централна издутина около Галактическия център, за която се смята, че съдържа свръхмасивна черна дупка, наречена Стрелец A*. Млечният път съдържа между 100 и 400 милиарда звезди, но точният брой е трудно да се определи поради големия размер на галактиката и наличието на прах, който закрива гледката ни.

„Нашето разбиране за структурата на Млечния път значително се подобри поради развитието на галактическите наблюдения през последните десетилетия. Благодарение на близостта ни до нашата родна галактика, можем да изучаваме подструктурите на Млечния път (като височина на диска, спирални ръкави и лента/X форма) в много подробности, но по същата причина глобалната картина на структурата на галактиката все още е непълна“, пишат изследователите в статията.

Позицията на Слънцето, вградено в диска, води до силно поглъщане на светлина към най-плътния регион на галактиката и по този начин събирането на данни от големи проби от звезди в широк пространствен диапазон е скъпо от гледна точка на времето за наблюдение.

Профилът на радиалната повърхностна яркост на цялата галактика, основна наблюдаема характеристика на галактиките, която съдържа богата информация за тяхната история на сглобяване и лесно се извежда от техните изображения, отдавна липсва в галактиката Млечен път.

В статията изследователите описват как са измерили

яркостта на всички части на нашата галактика

и са извършили преброяване на червените гиганти, разпръснати из Млечния път. Те откриха, че изпъкналостта в центъра на галактиката не е толкова плътно опакована, колкото първоначално изглеждаше, и също така е по-плоска. Следователно Млечният път има по-голям радиус на полусветлина, отколкото знаехме.

Радиусът на полусветлина е мярка, използвана в астрономията за описване на размера на астрономически обект и се определя като радиуса, в рамките на който се излъчва половината от общата светлина (или осветеност) на обект. С други думи, това е разстоянието от центъра на обект до точката, в която половината от общата светлина на обекта се съдържа в сфера с този радиус.

„Тъй като профилът на вътрешния диск се изравнява, радиусът на полусветлината на Млечния път е значително по-голям, отколкото би се очаквало от изображение на структурата на Млечния път с издутина и единични експоненциални дебели и тънки дискови компоненти. Ние също потвърждаваме че историята на растежа на Млечния път като цяло е в съответствие с галактики с голямо червено отместване, но със систематично по-малки размери, нашите резултати показват, че Млечният път има по-сложна радиална структура и по-голям размер от очакваното преди“, пишат те.

Новини за космоса

НАСА показа удивителни кадри на езеро от лава на луната на Юпитер Йо. Анимацията е създадена от данни, събрани по време на последните прелети на космическия обект.

„Учените от мисията Juno на НАСА до Юпитер превърнаха данните, събрани по време на две скорошни прелитания около Йо, в анимация, която подчертава две драматични характеристики на луната на Юпитер: планина и почти гладко като стъкло езеро от охлаждаща лава“, се казва в доклада.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising