09 / 29 / 2023
Новини АРТ Филмът „Вчера“ открива фестивал

Филмът „Вчера“ открива фестивал

от infomax
0 коментари
Филмът „Вчера“ открива фестивал

„Вчера“ открива есенно-зимния сезон на фестивала „30 вечери с 30 български класики“, снимка – „Филмаутор“

София, (БТА)

На 15 септември филмът „Вчера“ открива есенно-зимния сезон на „30 вечери с 30 български класики“, съобщават организаторите. Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“, по случай неговата 30-годишнина.

След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческия екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях. Всички филми се прожектират в техния оригинален формат – на лента. Входът е свободен.

Тази година се навършват

35 години от премиерата на филма „Вчера“

на режисьора Иван Андонов. Сценарият е по едноименния роман на Владо Даверов с автобиографични елементи. „Спомням си усещането за филма и основно работата ми с Иван Андонов, на който дължа много. Човекът, от който съм научил най-много за киното изобщо, е Иван Андонов. Всичко започна с много тежък кастинг, който мисля, че беше поне един месец. Режисьорът Иван Андонов искаше да бъде много сигурен в актьорите, които ще избере. Първоначално идеята е била аз да изиграя ролята, която във филма играе Георги Стайков. И в някакъв момент Иван е решил да ги размени“, разказа Христо Шопов.

„Това, което мога да кажа за филма е, че продължава да бъде по някакъв начин интересен на публиката, защото се занимава с вечни теми като любов, приятелство, предателство“, допълва той.

Актьорът разкрива, че със София Кузева (която играе Дана във филма) общуват доста често и особено напоследък и имат нещо, върху което мислят заедно като проект. Казва още, че да се гледат класическите български филми, е вътрешна необходимост и ако се превърне в нещо, което е задължително за младите хора, със сигурност, ще намразят българското кино. „Добре е да познават една част от филмите, които по някакъв начин носят отпечатъка на времето“, смята Христо Шопов.

На 15 септември гост в „Одеон“ е Владо Даверов, който е и автор на песента „Клетва“, композирана и изпята от Кирил Маричков и „Щурците“.

„Във филма има

едно скрито послание

и то е не, че младите са вечните бунтари. За първи път младият човек разбира, че най-важното в живота е да съумее да прекара живота си така, че да не загуби уважението към себе си“, казва Владо Даверов. „Вчера е толкова актуален и днес, защото и в романа, и в сценария ползвам вечните думи – обичам, мразя, смърт, раждане, синева, прекрасно, отчайващо. Не посягам към неологизми, за да изглеждам съвременен. Вечните думи ще живеят векове, след като „поствам“ и „лайквам“ бъдат отдавна забравени. „Вчера“, в смисъл на „миналото ни“ трябва да се помни винаги – за да не забравяме, че не всичко започва от нас“, коментира Владо Даверов.

Оператор на „Вчера“ е Красимир Костов, музиката е на Кирил Маричков, художник е Георги Гуцев. В ролите са Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Стоян Алексшиев, Красимир Ранков, Павел Поппандов, Мария Стефанова, Крис Бартлет.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност