06 / 16 / 2024
Новини Свят Джо Байдън: САЩ подкрепя смелите граждани на Иран

Джо Байдън: САЩ подкрепя смелите граждани на Иран

от infomax
0 коментари
Джо Байдън: САЩ подкрепя смелите граждани на Иран

Американският президент Джо Байдън потвърди днес подкрепата на САЩ за „смелите граждани“ на Иран по повод годишнината от смъртта на Махса Амини, като обяви нови санкции срещу извършители на нарушения на човешките права в тази страна, предаде Франс прес.

„Пред лицето на продължаващото потисничество и насилие, гражданите на Иран остават обвързани … с борбата си за свободно и демократично бъдеще“, каза Байдън в изявление.

„Иранците сами ще определят съдбата на своята страна, но САЩ остават ангажирани и застават зад тях“, добави той, като приветства, по думите му, „смелите иранци, които продължават мисията“ на Махса Амини.

На 16 септември 2022 г. младата иранка от кюрдски произход почина, след като бе арестувана от нравствената полиция за неспазване на строгите правила за облеклото на жените в Ислямската република.

Смъртта ѝ предизвика продължили с месеци демонстрации, потушени с репресии и арести, но протестното движение „Жени, живот, свобода“ продължи под различни форми и стана едно от най-сериозните предизвикателства, отправени към иранските власти след революцията от 1979 г, посочва АФП.

За да отбележат годишнината от смъртта на Махса Амини, САЩ, в координация с Великобритания, Канада и Австралия, наложиха санкции на 25 иранци, три ирански медии и на „иранска интернет платформа“ във връзка с потушаването на демонстрациите, посочиха американските власти.

Повечето от санкционираните са „ключови членове“ на иранските сили за сигурност, включително на ввлиятелния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, отбеляза министерството на финансите на САЩ. То посочи, че Голамали Мохамади, ръководителят на Организацията на иранските затвори, също е обект на санкции, тъй като под негово ръководство са извършени „сериозни нарушения на човешките права“ – от изтезания до изнасилвания.

Санкционирането медии са телевизия „Прес Ти Ви“ и новинарските агенции „Тасним“ и „Фарс“.

Източник БТА

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising