10 / 19 / 2024
Новини България Родословието на цар Самуил

Родословието на цар Самуил

от infomax
0 коментари
Самуил

В търсенето на корените на българския цар Самуил, ние се сблъскваме с мъглата на миналото, където факти и легенди се преплитат в едно. Централна фигура в тази загадка е комит Никола († около 970 г.), баща на Давид, Мойсей, Аарон и Самуил. Високопоставен в българската йерархия, Никола изпълнява ролята на регионален управител (сравним с византийски стратег или латински граф), командващ войска от около 10-15 000 души и

управляващ обширната област Кутмичевица,

включваща епархията на св. Климент Охридски.

След смъртта на Никола, неговите синове поемат властта в период на междуцарствие и политическа нестабилност, без видима съпротива от други влиятелни военачалници. Това предполага, че Самуил и братята му са признати за легитимни наследници на властта, което вероятно е свързано с високото им социално положение и военен опит. Интересен аспект е, че Самуил не се провъзгласява за цар, докато Роман (последният представител на династията на Крум Страшни) е жив, което свидетелства за неговия уважителен подход към властта и към законната линия на българските царе.

Един от най-важните източници, свързани със Самуиловия род, е Битолският надпис, създаден по времето на Йоан Владислав (1015–1018), син на Арон и племенник на Самуил. Надписът, освен че утвърждава българската идентичност на Владислав, посочвайки изрично

„българин родом и самодържец български“,

както и че Никола и Рипсимия са неговите деди, което засилва доказателствата за българския произход на династията. Ето какво гласи част от текста:

„† През лето 6523 [1015] от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховни апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20-и ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…), а този (…) цар разбит биде от цар Василий в годината 6522 [1014] от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото.“

Въпросът за произхода на Рипсимия

остава спорен, предмет на спекулации или открит за свободни интерпретации. Основните теории я свързват с арменски, еврейски или византийски корени, което подсказва за международни връзки на семейството на Самуил. Арменската версия е особено популярна, тъй като името Рипсимия се свързва с арменска светица.

 

Теории за родословието на Самуил

Историческите източници, макар и оскъдни, дават повод за две основни теории относно произхода на Самуил:

1. Теория за Гавраил: Според тази теория, Самуил е потомък на Гавраил, братът или чичото на цар Симеон, който е изиграл значима роля във въвеждането на християнството и е бил близък до властта. Името на Гаврил-Радомир, внук на Никола, може да бъде свидетелство за тази връзка.

2. Теория за Исбул: Тази теория предполага, че Самуил е наследник на кавхан Исбул. Неясните сведения в „Джагфар Тарихи“ и други източници предполагат, че Никола може да е потомък на третият син на Исбул, което обяснява неговата висока позиция и контрол над Кутмичевица.

Произходът на цар Самуил остава обгърнат в мистерия, която историците продължават да изследват. Макар и изворите да са противоречиви и оскъдни, те разкриват картина на сложна династическа линия, вплетена в богатото и сложно минало на България. Независимо от произхода си, Самуил се утвърждава като един от най-значимите и уважавани владетели в историята на България, а неговата история продължава да вдъхновява и да предизвиква въображението на поколения българи.

Лалю Метев

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising