09 / 19 / 2024
Новини Свят Откриха унгарска връзка в гърмящите пейджъри за Хизбула

Откриха унгарска връзка в гърмящите пейджъри за Хизбула

от infomax
0 коментари
Откриха унгарска връзка в гърмящите пейджъри за Хизбула

Компания, базирана в Будапеща, столицата на Унгария, може да е свързана с хилядите пейджъри на Хизбула, които експлодираха в Ливан онзи ден. Твърди се, че устройствата са били модифицирани от израелското разузнаване „на ниво производство“.

Според Sky News върху останките от пейджъри, които масово избухнаха, журналисти са открили стикери на модела AR-924 с марката Gold Apollo, тайванска компания. Въпреки това основателят на компанията Hsu Ching-Kuang каза, че устройствата са произведени по лиценз в Будапеща от BAC Consulting, която използва името Gold Apollo.

В коментар, даден на Sky News в Тайван, от Gold Apollo казаха: „Apollo Gold Corporation е установила дългосрочно споразумение за частна марка и регионално представителство с BAC. Съгласно споразумението ние позволяваме на BAC да използва нашата марка, за да продава продукти в определени региони .“ , но проектирането и производството на продукта се извършват изцяло от BAC.“

Попитана за пейджъри и експлозии,

главният изпълнителен директор на BAC Consulting Кристиана Барсони-Арчидиаконо каза пред NBC News, филиал на Sky News в САЩ: „Аз не правя пейджъри. Аз съм просто посредник. Мисля, че грешите.“

Репортер на Sky News в Будапеща е видял мъже в цивилни дрехи да пристигатв сградата на BAC Consulting, представяйки се за полицаи и молейки да не бъдат снимани.

Отбелязва се, че лист хартия, изложен на прозореца на сградата, изброява няколко компании, включително BAC. Хората в близките сгради казаха, че не са виждали никой да влиза или излиза от сградата през последните няколко седмици.

Sky News пише още, че вчерашните експлозии в Ливан са убили 12 души и са тежко ранени хиляди. По-специално, според министъра на здравеопазването на страната Фирас Абиад, около 2800 души са били ранени, от които около 300 са в критично състояние, имали са наранявания на очите, лицата, а някои са имали травматична ампутация на различни части на тялото.

Сред загиналите, според Sky News, има две деца: 8-годишно момиче и 11-годишно момче.

Експлозии в Ливан на 17 септември – подробности

Да припомним, че на 17 септември в Ливан масово избухнаха пейджъри, използвани от членове на групировката Хизбула. Сред жертвите е и посланикът на Иран в Бейрут Моджтаба Амани.

Хизбула свързва инцидента с действията на израелските разузнавателни служби; Израел не коментира.

Ройтерс цитира свои източници, според които израелската разузнавателна агенция Мосад е поставила малки количества експлозиви в хиляди пейджъри, поръчани от екстремистката групировка Хизбула, месеци преди бомбардировките. По-специално, високопоставен източник на агенцията в Ливан твърди, че бойците са поръчали 5000 пейджъра, които са били доставени в страната през пролетта. Твърди се, че устройствата са били модифицирани от израелското разузнаване „на ниво производство“.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising