09 / 20 / 2024
Новини Свят The Economist: Светът върви към ядрена война!

The Economist: Светът върви към ядрена война!

Как ще изглежда тя?

от infomax
0 коментари
The Economist: Светът върви към ядрена война!

Поради нерешителността на Запада в противодействието на руската агресия в Украйна, Китай вероятно е решил, че може да превземе Тайван с „малко кръв“. Така че светът върви към ядрена война. Група анализатори от Центъра за нова американска сигурност (Вашингтон) се опитаха да моделират как точно ще изглежда Първата ядрена война, пише The Economist

В своя

сценарий

анализаторите се фокусираха не върху причините и разгръщането на военната конфронтация, а върху нейния преход от конвенционална, тоест конвенционална война, към ядрена война. И така, според сценария, годината е 2032, а войната за Тайван продължава вече 45 дни. В стремежа си да постигне военна победа и да принуди САЩ да направят отстъпки, Китай използва тактически ядрени оръжия директно в театъра на военните действия – в американските военни бази на остров Гуам или атола Кваджалейн, или директно срещу американския флотоносач група директно в морето, пише УНИАН.

Смята се, че съвременните тактически ядрени оръжия са способни да причинят значителен

локален ефект

при поразяване на военни цели, като минимално засягат цивилното население на съседните територии. Както отбелязват анализаторите, на теория границата между тактическите ядрени оръжия с ниска мощност и високоточните конвенционални оръжия по отношение на последствията и ефекта вече е „изтрита“.
Освен това, след няколко седмици интензивна война, запасите от конвенционални прецизни оръжия ще започнат да се изчерпват, което допълнително ще насърчи Пекин да прибегне до използването на ядрени оръжия за постигане на тактически военни цели.

Използването на ядрени оръжия при такъв сценарий вероятно ще доведе до

„странна ядрена война“

Според анализаторите има голяма вероятност САЩ да се въздържат от използване на ядрено оръжие в отговор на тактически ядрени удари по своите военни бази в театъра на военните действия.

Основното е, че САЩ имат много относително изолирани военни бази в този регион на света, така че загубите ще бъдат чисто военни. Но ще трябва да се нанесат ответни удари по континентален Китай, което ще доведе до множество цивилни жертви. Особено като се има предвид, че Съединените щати не разполагат с много тактически ядрени оръжия – по-голямата част от техния арсенал е съставен от мощни стратегически оръжия.

„Ядрената стратегия има своя собствена зловеща граматика, потопена в предположения и опит от Студената война и прекроена от развитието на военната технология. Но всичко се свежда до политика“, пише The Economist.

Основният въпрос според анализатори е дали президентът на САЩ ще счита смъртта на 5000 американски моряци от тактически ядрен удар за достатъчна причина да използва ядрени оръжия в отговор или ще продължи да разчита на конвенционалните оръжия.

Конфронтация между САЩ и Китай

Както УНИАН писа, в началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна китайските експерти се страхуваха, че тази война ще навреди на Китай и на самата Руска федерация. В крайна сметка прогнозите им се сбъднаха, но сега в Китай всички се преструват, че Русия и Китай са спечелили само от войната в

Наблюдатели се опасяват, че Китай е изтълкувал колебанието на Запада да подкрепи Украйна като готовност да отстъпи пред лицето на значителни загуби. Вероятно това заключение е преувеличено и подценява особено решимостта на американците. Но самият факт на възприемане на слабостта на Запада излага света на риск.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising