09 / 20 / 2024
Новини Свят Руските елити за Путин: Старецът все още е актив или е пасив?

Руските елити за Путин: Старецът все още е актив или е пасив?

Курската операция на ВСУ го превраща във второто

от infomax
0 коментари
Путин

Успешното нахлуване в района на Курск от украинските военни сили притесни привържениците на руския диктатор Владимир Путин и постави под съмнение подкрепата им за него.

Според АП по време на 24-те си години на власт Путин се представя като единствения човек, който може да гарантира сигурността и стабилността на Русия, но този образ пострада с избухването на войната, включително след въоръжения бунт на Евгений Пригожин и терориста нападение в московска концертна зала „Крокус“.

„Въпреки че държавната телевизия осигурява постоянна силна подкрепа за Путин въпреки неуспехите като нахлуването в Курск, по-трудно е да се преценят възгледите на неговия ключов електорат, руския елит“, пише АП.
Според Екатерина Шулман от Евразийския център Карнеги Путин зависи от тяхното одобрение.

„Те мислят

24/7

за това дали статуквото им е от полза или не“, каза тя.

От началото на войната животът на тези елити – вътрешния кръг на Путин, висшите бюрократи, служители на службите за сигурност и военни и бизнес лидери – се влоши, а не подобри. Въпреки че мнозина са се обогатили от войната, те имат по-малко къде да харчат парите си поради западните санкции.

Въпросът, който си задават за Путин, каза Шулман, „старецът все още е актив или пасив“.

Найджъл Гулд-Дейвис, сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, отбелязва, че руските елити сега са в състояние на

„нещастно споразумение“,

но се страхуват кой ще спечели, ако започне борба за лидерство.

Анализаторите казват, че могат да се надяват реакцията на Путин на събитията в Курск да следва модел, при който той първоначално реагира бавно на криза, преди в крайна сметка да вземе надмощие.

С потиснато вътрешно несъгласие и здраво контролирани медии, Путин може да си позволи да вземе „абсолютно циничното“ решение да игнорира случващото се в района на Курск, каза Шулман.

Въпреки това, казва Юджийн Румър, сътрудник и директор на Програмата Карнеги, властта на Путин е „малко вероятно да отслабне в резултат на това унижение“, тъй като цялата политическа и военна верига на властта в Русия е съучастник във войната му и носи обща отговорност за това бедствие.

Въпреки това, тъй като Украйна ескалира своята офанзива, за Кремъл може да стане трудно да пренебрегне множеството последици от войната. Ключовият въпрос, каза Гулд-Дейвис, е какво ще се случи, ако руският елит заключи, че войната „не може да бъде спечелена или че никога няма да свърши, докато Путин е на власт“.

Курска област – новини

Както съобщи Bild, украинските въоръжени сили в района на Курск започват битка за голямо селище – Коренево.

Както отбелязва анализаторът на изданието Юлиан Рьопке, загубата на Коренево ще бъде още по-голям репутационен удар за Путин от загубата на Суджи, тъй като той вече няма да може да се позовава на изненадата от атаката и неподготвената защита.

Според WSJ през пролетта на тази година генерал-полковник Александър Лапин, който отговаряше за сигурността в района на Курск, разпусна съвета, който наблюдаваше сигурността на граничния регион. Това решение създаде още една дупка в защитата на страната-агресор, от която украинските въоръжени сили се възползваха за светкавично настъпление в района на Курск.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising