09 / 20 / 2024
Новини Здраве и стил Диета с царевица-едно от чудесата на природата

Диета с царевица-едно от чудесата на природата

от infomax
0 коментари
Диета

Лятото е сезонът на царевицата. Съдържа малко протеини и много витамини и минерали, пише The Washington Post.

Царевицата е едно от чудесата на природата, защото е едновременно зърно и зеленчук. Въпреки че купуваме консервирана или замразена царевица през по-голямата част от годината, през лятото можем да си спомним колко феноменален е вкусът на прясната царевица.

Поради двойната й функция, ще намерите царевица в повечето продукти в супермаркетите. Ако се вгледате внимателно в етикетите, ще видите, че царевицата е включена в зърнени храни, бира, крекери, чипс и др.

Хранителна стойност и

ползи за здравето

Сладката царевица е нишестен зеленчук, а една средно голяма съдържа около 90 калории и 20 грама въглехидрати. Това е повече калории и въглехидрати от броколите, карфиола или морковите, но получавате много ползи за здравето от яденето на царевица, пише изданието.

Най-голямата хранителна полза от царевицата е, че тя е отличен източник на лутеин и зеаксантин, които придават жълтия цвят на зърното.

Лутеинът и зеаксантинът са изключително важни за здравето на очите. Те се отлагат в ретината, особено в малка област в центъра, наречена макула. Там те абсорбират синя светлина, предпазвайки клетките в тази част на окото от увреждане. Наличието на достатъчно лутеин и зеаксантин във вашата диета помага за намаляване на риска от дегенерация на макулата, заболяване, което причинява загуба на централно зрение.

Царевицата също е ценен източник на растителни протеини. Освен това една порция царевица съдържа 2 грама фибри. Списъкът с ползите от царевицата допълва разнообразието от витамини и минерали, включително магнезий, калий, витамини от група В и витамини А и С.

Коя царевица е по-добра: замразена или прясна?

След като царевицата се прибере, съдържащата се в нея захар започва да се превръща в нишесте, така че в идеалния случай трябва да се яде същия ден. За да забавите процеса, съхранявайте царевичните кочани в люспи и охладени, докато не сте готови да ги използвате.

„Други месеци замразената или консервираната царевица са страхотни опции, но проверете за допълнителни съставки. Консервираната царевица може да има високо съдържание на натрий, а замразената царевица в сосове може да има високо съдържание на мазнини и натрий“, казва асистент професор по хранене и диететика .

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising