09 / 21 / 2024
Новини Свят Христо Грозев: Операцията в Курска област бе напълно неочаквана

Христо Грозев: Операцията в Курска област бе напълно неочаквана

от infomax
0 коментари
Христо Грозев

Операцията в Курска област се оказа напълно неочаквана за висшето ръководство на Русия, констатира журналистът от The Insider Христо Грозев, който се занимава с разследвания на руски шпиони зад граница.

„Ясно е, че това нападение е било напълно неочаквано не само за висшето ръководство на Руската федерация. Оказва се, че

украинският генерален щаб

е подготвял тази операция, без дори да я съгласува със западнита партньори и това беше специално направено, за да няма изтичане“, каза Хлисто Грозев в интервю за Суспильни.

Журналистът заяви, че е разговарял с представители на няколко западни държави, които са били изненадани от мащаба и подготовката на тази контраатака на руска територия.
„И въпреки че първата реакция от тяхна страна беше, че това най-вероятно е някаква минимална психологическа операция, след първите две нощи на контраатаката те си промениха мнението. Казаха, че има шанс тези позиции да се консолидират и това ще се превърне в сериозен лост за бъдещи преговори“, продължи Грозев.

Според него сега е важно да се наблюдава реакцията на спецслужбите и олигарсите в Руската федерация.

„Мисля, че това е много по-важно, отколкото се вижда отвън, защото сътрудниците на Путин чакаха докъде ще стигне руската армия преди американските избори и въз основа на това щяха да се договорят с новия американски лидер за границите на замразяване. И сега смисълът  се губи от гледна точка на това как да се преговаря, това има много

дестабилизиращ ефект

върху ръководството на Кремъл, ако въоръжените сили на Украйна останат на позициите си нататък ще виждаме все повече хаос и загуба на концентрация в стратегията на Русия“, коментира журналистът.

Грозев отбеляза, че олигарсите на Руската федерация очакват санкциите да отпаднат и това изисква определени условия за преговори със Запада. „И ако през следващите няколко месеца няма примери за такъв или такъв тактически успех ( на Русия) и не трябва да очакваме някакво споразумение (със Запада), тогава те са готови да се обърнат срещу Путин и събитията ще го покажат.  Мисля, че Курска област подтиква към този сценарий“, каза Грозев.

Операция на Украйна в Руската федерация

Сутринта на 6 август стана известно, че границата с Курска област на Руската федерация е пробита. Официално украинското военно командване не коментира ситуацията. Украинският президент Владимир Зеленски обаче заяви, че войната се премества „на територията на агресора“.

Както УНИАН съобщи, The Hill публикува материал, в който се отбелязва, че операцията на украинските сили в района на Курск е разгневила руския диктатор Владимир Путин. Той нарече нахлуването „голяма провокация“, пораждайки страхове от потенциална ескалация на Кремъл не само във войната срещу Украйна, но и в отношенията със Съединените щати, основният поддръжник на Киев.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising