09 / 21 / 2024
Новини Свят Рекордни жеги на планетата. Големият бариерен риф „гори“!

Рекордни жеги на планетата. Големият бариерен риф „гори“!

Температурите на океана достигат най-високите си нива от 400 години

от infomax
0 коментари
жеги

жегиУчените предупреждават, че Големият бариерен риф, най-голямата жива екосистема на Земята, е изправен пред сериозна заплаха, тъй като температурите на океана достигат най-високите си нива от 400 години.

Ново проучване на австралийски учени показва, че ако глобалното затопляне не бъде спряно, това природно чудо може да не оцелее за бъдещите поколения, пише Independent.

Температурите на морската повърхност във водите около Големия бариерен риф достигнаха най-високите си нива от 400 години тази година.
„Рифът е в опасност и освен ако не се отклоним от сегашния си курс, нашето поколение вероятно ще стане свидетел на гибелта на едно от най-големите природни чудеса на Земята, Големия бариерен риф“, каза водещият автор на изследването Бенджамин Хенли.
Съобщава се, че температурите в моретата около GBR непрекъснато се покачват от 1900 г. поради човешка дейност. По-специално става дума за изгарянето на въглища, нефт и газ, което увеличава опасните парникови газове.

От 1960 г. до 2024 г. авторите на изследването наблюдават средно годишно затопляне от 0,12°C на десетилетие.

Проучването казва, че „безпрецедентната“ топлина на морската повърхност около това природно чудо води до все по-чести случаи на масово избелване.

Всъщност от 2016 г. рифът е преживял пет лета на масово избелване на корали. Проучването установи, че тези избелващи събития са се случили през пет от шестте най-топли години през последните четири века.

Проучването предполага, че Големият бариерен риф се доближава до точка, от която няма връщане, от която може да не се възстанови.

Съгласно Парижкото споразумение светът се опитва да не допуска повишаване на температурите над 1,5 градуса или максимум 2 градуса. Но за коралите дори увеличение от 2 градуса може да бъде достатъчно, за да убие 99% от рифовете.

Рекордни жеги на планетата – последни данни

Този юли отбеляза края на 13-те най-горещи месеца на планетата. Учените казват, че това се е случило поради отслабването на феномена Ел Ниньо. Рано е обаче да се отпускаме. Температурите тази и миналата година все още са много по-високи, отколкото през 80-те години на миналия век и прединдустриалната ера.
Може да се интересувате и от новини:

Кораловите рифове могат да бъдат изправени пред „масово изчезване“ поради променящите се температури, установи проучване
В Бали високите температури причиняват катастрофално избелване на кораловите рифове.

Юли сложи край на 13-месечна поредица от световни рекорди, но е твърде рано да се отпускаме, учени

Веригата от 13 последователни месеца с нов среден топлинен рекорд на Земята приключи през юли тази година. Но учените казват, че прекратяването на рекордната поредица не променя нищо относно заплахата, произтичаща от изменението на климата.

„Цялостният контекст не се е променил“, каза заместник-директорът на „Коперник“ Саманта Бърджис, пише АП.

Причинените от човека промени в климата причиняват екстремни метеорологични явления, които сеят хаос по целия свят. Могат да се цитират няколко примера само през последните седмици. В Кейптаун, Южна Африка, хиляди хора напуснаха домовете си заради проливни дъждове, ураганни ветрове и наводнения. Смъртоносно свлачище се изсипа на остров Сулавеси в Индонезия. Ураганът Берил остави огромна следа от разрушения и повече от 120 души загинаха поради рекордните горещини в Токио.

Съобщава се, че през юли 2024 г. средната температура на земното кълбо е била +16,91 градуса по Целзий. Това е с 0,68 градуса над средното за 30 години за този месец. Температурите бяха малко по-ниски от същия период на миналата година.
Това е вторият най-топъл юли и вторият най-топъл месец, регистриран от Коперник. По-горещо беше само през юли 2023 г. Земята имаше и два от най-горещите дни в историята.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising