09 / 20 / 2024
Новини Свят Възможна е руска намеса за дискредитиране на европейските избори

Възможна е руска намеса за дискредитиране на европейските избори

от infomax
0 коментари
Възможна е руска намеса за дискредитиране на европейските избори

БТА, Виктор Турмаков

На фона на съобщенията за кибератаки, за разпространение на пропаганда в социалните мрежи и дори информации за плащания на суми на някои европейски политици, на Стария континент се засилват безпокойствата за руска намеса на изборите за Европейски парламент, съобщи ДПА.

Русия се занимава с незаконна дейност от години чрез кампании на дезинформация и фалшиви новинарски сайтове, казва Леа Фрувирт от берлинския Център за мониторинг, анализ и стратегия. Тя смята, че изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на тази седмица, ще станат мишена за подобна дейност, като типичните примери ще са дискредитирането на партии и политици и пораждането на недоверие в легитимността на изборния процес.

Според Фрувирт руската пропаганда се е оформила като

постоянен фонов шум,

но изборите предоставят възможността за изостряне на все по-поляризираната европейска политическа атмосфера.

Руската намеса не се ограничава единствено с дезинформация, като Кремъл е обвинен, че стои зад кибератаки срещу ключови бази данни в Европа. Според Фрувирт това включва „завземане на данни и саботаж на критичната инфраструктура и комуникации“. По-рано бяха предприети редица опити за проникване в компютърните системи на редица германски политически партии, технологични и логистични компании, като германската външна министърка Аналена Бербок миналия месец посочи с пръст Русия. Германското правителство смята, че атаките са извършени от киберзвено на руското военно разузнаване.

Подобни атаки срещу държавни институции според европейски източници са нанесени и срещу други страни членки, включително Полша, Литва, Словакия и Швеция.

Ярък пример за прокарване на руско влияние е базираната

в Прага

платформа „Гласът на Европа“, която е заподозряна в разпространение на проруска пропаганда и извършване на плащания на политици от ЕС. Наскоро платформата публикува интервюта с политици от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, един от които беше обвинен от чешки вестник, че вероятно е получил пари от Русия. Обвиненият Петър Бистрон многократно отрече тези твърдения.

В края на май ЕС санкционира „Гласът на Европа“ за „систематична международна кампания за медийна манипулация и изопачаване на факти за дестабилизиране на Украйна, ЕС и неговите държави-членки“.

Фрувирт предупреждава, че могат да последват атаки срещу легитимността на изборите, след като резултатите бъдат обявени, с цел причиняване на дългосрочни проблеми. „Краят на предизборната кампания не значи край на намесата, свързана с изборите“, каза тя.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising