09 / 20 / 2024
Новини Свят Зеленски: Путин много го е страх от срещата на върха, свиква някакво сборище

Зеленски: Путин много го е страх от срещата на върха, свиква някакво сборище

0 коментари
Зеленски

Руският диктатор Владимир Путин се стреми да свика някакъв вид сборище като паралелна платформа на срещата на върха за глобалния мир, на която се очаква да присъстват поне 90 държави. Украинският президент Владимир Зеленски каза това в Брюксел на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър Де Кроо, предаде кореспондент на УНИАН. „Знаем, че САЩ подкрепят срещата, но не знаем на какво равнище“, заяви Зеленски. „Отсъствието на Байдън ще е като аплодисменти за Путин,

аплодисменти на крака лично за Путин“,

каза той.

Държавният глава смята, че ако другите световни лидери искат мир, трябва да дойдат в Швейцария, за да участват в Глобалната среща на върха за мира.
„Вярвам, че ако искате мир, вие ще бъдете там и ще говорите , вие ще дойдете на срещата на върха, не на срещата, която Русия иска да организира Знаете, че Путин много го е страх от срещата на върха, че 90 държави няма да ни подкрепят и затова сега мисли да организира някаква паралелна платформа “, подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна смята, че има лидери, които могат да подкрепят Русия.

„Така че

те подкрепят войната

днес, и ако лидерите мълчат, това е още по-лошо, защото вие сте или за мир, или за война и сте враг. Ако нямате никакво мнение, ако мълчите, значи сте доволни от това, което се случва“, подчерта Зеленски.

Държавният глава припомни, че Русия, като води брутална война срещу Украйна, не само „отрязва“ украинците от обикновения живот, но и от доставките на енергия и вода, тъй като нанася ракетни удари по критична инфраструктура.

„Никой не успя да спре атаките на Русия с никакви дипломатически сигнали. Нашите партньори, които ни дадоха ПВО обаче, те спасиха живота на много хора“, каза Зеленски.

В същото време, както отбеляза президентът, украинските сили за ПВО не са достатъчно осигурени с необходимите средства за запазване на енергийната система от руски атаки.

„Започнахме да произвеждаме

дронове с голям обсег

Започнахме да принуждаваме Русия да мисли, че вероятно  Украйна ще може да отговори по същия начин с тяхната енергийна система. Ние нямаме подходящи ракети, за съжаление, все още не, за отблъскване на руските безпилотни самолети, това, което обогатява руската армия и руската икономика, е продажбата на енергийни ресурси.  Нашата тактика беше избрана – да спрем и намалим печалбите им благодарение на техните енергийни ресурси“, – подчерта Зеленски.

Той изрази съжаление, че пътят от факта, че няма нужда да се „пипат“ руски обекти до момента, в който “ ще е възможно да се използват западни оръжия срещу руските нашественици на територията на Руската федерация“, е доста дълъг.

„От наша страна ние го ускоряваме максимално и съкращаваме този път. Сигурен съм, че ще има положителен резултат от някои от нашите партньори и от нашето производство“, каза Зеленски.

В същото време държавният глава припомни как руските войски нанасят удари по Харковска област и Харков.

„Представете си, че те стоят по границата. Между другото, там няма цивилни. Техните войски стоят там. И те

стрелят по вас с далекобойни оръжия,

артилерийски снаряди, когато имат сила, за съжаление , но това е факт – те стрелят по вас, но вие просто не можете да отговорите, защото ние нямаме право да използваме оръжие на тяхна територия“, каза Зеленски.

Президентът добави, че руските удари водят до много смъртни случаи.

„Ясно е, че под натиска на този огън… Военните са просто живи хора – те трябва да изтеглят войските назад и това е правилното решение, а не просто да умрат под обстрела… Отстъпваш назад и тогава те идват .“Вие се отдръпнахте няколко километра – те изминаха няколко километра. Тази пълзяща окупация е точно принципът, който те постоянно използват“, каза Зеленски.

Според него руските нашественици умишлено са атакували и строителен хипермаркет в Харков и са убили цивилни, а украинските военни няма какво да отговорят.

„Дори вие вече виждате точките. От разузнавателните служби те получавате карти със сателитни изображения. Виждаме къде са, но ние не можем да им отговорим. Струва ми се, че това е несправедливо. Но не можем да рискуваме и това е факт , подкрепата на нашите партньори и затова Ние не използваме оръжията на нашите партньори на територията на Руската федерация и молим – дайте ни възможност да отблъснем подходящи атаки срещу техните военни“, подчерта Зеленски.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising