09 / 20 / 2024
Новини Свят The ​​New York Times: Русия организира експлозии и палежи в Европа

The ​​New York Times: Русия организира експлозии и палежи в Европа

0 коментари
ЛУКОЙЛ

Служители от разузнаването на САЩ и съюзниците отбелязаха нарастване на саботажните операции на ниско ниво в Европа, които според тях са част от руска кампания за подкопаване на подкрепата за военните усилия в Украйна.

Според The ​​New York Times тези операции са предимно палежи или опити за палеж, насочени срещу различни цели, включително склад в Англия, фабрика за бои в Полша, къщи в Латвия и магазин на Ikea в Литва.

Въпреки че тези ходове

може да изглеждат случайни,

американски и европейски служители по сигурността твърдят, че са част от съгласуваните усилия на Русия да забави продажбите на оръжие на Киев и да създаде впечатление за нарастваща европейска опозиция срещу подкрепата на Украйна, твърдят служители .  „Акциите се организират от ГРУ“, пише изданието.

Атаките, поне досега, не са спрели притока на оръжие към Украйна и много от целите не са пряко свързани с войната. Но някои служители по сигурността казват, че Русия се опитва

да посее страх

и да притисне европейските държави да затегнат сигурността по цялата верига за доставка на оръжие, което би наложило допълнителни разходи и би забавило темпото на доставките.

Американски и европейски служители по сигурността обаче казват, че Русия провежда саботажните си действия предпазливо. Тя иска да привлече вниманието към мистериозните пожари, но не толкова, че да бъде обвинявана директно.

Един от първите скорошни актове на саботаж, приписан на Русия, беше пожарът в склад в Лондон през март. Властите твърдят, че складът е бил свързан с опит за доставка на Украйна, но не дават подробности. Служители по сигурността казаха, че агенти на ГРУ са използвали руска

дипломатическа сграда в Съсекс,

Англия, за да вербуват местни жители да извършат палежа. Четирима британци бяха обвинени в умишлени палежи, а един от тях в съдействие на чуждестранно разузнаване.
Служители по сигурността казват, че използването на местни пора е характерно за неотдавнашната саботажна кампания. Американски и европейски служители твърдят, че това се прави отчасти, за да направят атаките по-трудни за откриване и да създадат впечатлението, че те са резултат от вътрешна опозиция срещу подкрепата за Украйна.

Руски саботажи в Европа

Европейските следователи все по-често виждат отпечатъка на Русия в неотдавнашни актове на предполагаем саботаж на стратегическа инфраструктура, но не успяват да предприемат действия, тъй като доказателствата за предполагаемите атаки често са неубедителни, пише WSJ.

По-рано Financial Times публикува материал, в който се казва, че Русия е започнала подготовка за саботажи в цяла Европа. Изданието, цитирайки представители на три европейски разузнавателни служби, отбелязва, че рискът от саботаж по целия континент, пряк или с участието на местни бандити, се е увеличил значително. Сред заплахите, за които разузнавачите говорят, са скрити експлозии, палежи и щети по инфраструктурата.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising