Новини България Ексклузивно! Елена Петрова: Спомените ми за 24-ти май са хубави, чисти, истински

Ексклузивно! Елена Петрова: Спомените ми за 24-ти май са хубави, чисти, истински

0 коментари
Елена Петрова

Светослав Пинтев

Помолихме актрисата Елена Петрова да ни разкаже за своя 24-ти май – за емоциите, усещанията, спомените, вълненията, които са свързани за нея с най-българския празник.

И да каже две думи за премиератата в Лондон на най-новия филм, в който участва – „Никога не е просто секс“.

А скоро ще предложим на вашето внимание и голямо интервю с нея.

 

– Елена, с какви емоции посрещаш 24-ти май, каква е твоето светоусещане за този ден?
– Винаги го посрещам с голяма радост и вълнение. Хубав празник е, хората са хубаво облечени, светят. Миналата година отидохме пред Народната библиотека с дъщеря ми, при паметника на св.св. Кирил и Методий. Имаше и малки, и по-големи дечица, но не само. Страшно много хора се бяха събрали, което означава, че уважават и почитат празника. Време е да се погрижим за чистота на българския език, за богатия български език, който забравяме да използваме в цялото му богатство. Той е най- голямата ни ценност, това ни е паметта. Ето към това трябва да се върнем на 24-ти май. Аз на 25-ти пътувам за Варна,  имам представление във Фестивалния комплекс, където също по някакъв начин ще отпразнуваме празника. Словото е най-голямото ни оръжие, основен наш инструмент. И ние също трябва да внимаваме как го използваме, разбира се.

–  Ако трябва да си направиш един колаж от спомени за твоя 24-ти май през годините… Какво ще се откроява в него?

– Веднага ти казвам. Аз почти на всеки 24-ти май, докато бях ученичка в 22-ро училище, винаги съм рецитирала стихотворения, винаги сме ходили на манифестации, нали съм от това поколение, което ги хвана. За нас беше невероятно приятно , защото се срещахме с деца от други училища, имаше приповдигнато настроение, емоции… Жълтите павета бяха осеяни с униформи, със знамена. Винаги беше много вълнуващо за мен. После, когато танцувах народни танци, имахме представления с носии. Спомням си една носия, с която бях много горда. Това са ми спомените. Те са хубави чисти, истински, с усмивки. Почти винаги валеше на 24-ти май, дори да е за кратко. А два пъти валеше и сняг. Един месец преди празника репетирахме-марширувахме подреждахме се, понякога това ни писваше. Ала с наближаването на Деня ставаше все по-вълнуващо. Това са чудесни спомени за мен. Не съм го усещала като тежест, като някаква социална репресия, че карат децата да маршируват и да казват стихотворения… Напротив, даже много се гордеехме.

– А на един 24-ти май не ходи ли при папата?
– Да, но не успяхме да влезем тогава. Само част от културната делегация  влезе. Бяхме с Вежди Рашидов, който тогава беше министър на културата, с много приятна компания – Теодоси Спасов, художници имаше. Аз май бях единствената актриса… Папата не се чувстваше много добре и беше поискал да влезе по-малка делегация, така ние останахме пред Ватикана, но пак беше много хубаво.

– На този 19-ти май пък сте били в Лондон с екипа на новия филма „Никога не е просто секс“, както разбирам. Как мина премиерата там?
– Беше много уютно, много приятно. Българите там ни се зарадваха, споделиха своите емоции. Хареса им , забавляваха се, много се смяха. За нас това е добра обратна връзка, защото хората имат и друго усещане, когато са в чужбина. Аз съм пътувала много пъти и в Америка , и в Европа, с различни представления, ти знаеш. Всичко е много по-приповдигнато , всички са щастливи. Друга чувствителност имат, когато идваш от България да им поднасяш изкуство. Много беше прекрасно… Лондон мирише на къри /смее се-б.а/ Има страшно много индийци, пакистанци. Не бях ходила отдавна и видях, че е станал още по –цветен, още по-разнообразен. Театрите са си там, прекрасни са, гледах много хубаво представление – „Дългият път на деня към нощта“ на Юджийн О’Нийл, с едни страхотни актьори.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising