05 / 28 / 2024
Новини Свят САЩ: Китай е способен да предизвика хаос в киберпространството

САЩ: Китай е способен да предизвика хаос в киберпространството

0 коментари
Китай

Бирмингам

БТА, Алексей Маргоевски

САЩ и Великобритания предупредиха за нарастваща киберзаплаха от страна на Китай, като директорът по киберзащитата в Белия дом заяви, че Пекин е способен да предизвика хаос в киберпространството, а ръководителка на британска разузнавателна агенция предупреди за „епохално“ предизвикателство, предаде Ройтерс.

В САЩ и Европа се увеличава безпокойството относно предполагаемите китайски кибератаки и

шпионска дейност,

но Пекин отрича обвиненията.

„Китай представлява реален и все по-голям киберриск за Великобритания“, каза Ан Кийст-Бътлър, директор на британската службата за електронно разузнаване Център за правителствени комуникации (GCHQ), на конференция по сигурността в централния английски град Бирмингам.

Тя посочи, че отговорът на действията на Пекин е най-важната задача на службата ѝ и че настъпателните и дестабилизиращи действия на Китай са основен приоритет и застрашават международните норми.

Британският премиер Риши Сунак заяви вчера, че Великобритания е изправена пред заплаха от

„ос от авторитарни държави като Русия, Иран,  Северна Корея и Китай“,

а британски прокурори повдигнаха обвинения на трима мъже в оказване на помощ на Службата за външно разузнаване на Хонконг във Великобритания. Китай отхвърли делото като изфабрикувано.

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че кибератаките и разкритията за шпионски връзки са неприемливи.

Кийст-Бътлър, която беше назначена за ръководител на Центъра за правителствени комуникации миналата година, потвърди опасенията на Сунак, като предупреди, че следващите няколко години ще бъдат опасни и преломни.

„Русия и Иран представляват непосредствена заплаха, но Китай е „епохално“ предизвикателство“, посочи тя.

Директорът на Националната киберслужба на САЩ

Хари Кокър заяви на конференцията, че китайски военни хакери заобикалят американските защитни системи в киберпространството и нанасят вреди на интересите на САЩ в „безпрецедентен мащаб“.

„При кризисен или конфликтен сценарий Китай може да използва своите предварително разгърнати киберспособности, за да причини хаос в гражданската инфраструктура и да възпре военните действия на САЩ“, каза той.

Миналия месец американски официални лица обвиниха Пекин в мащабна кампания за кибершпионаж, наречена „Волтов Тайфун“, при която
китайски хакери проникнаха в десетки американски организации от сферата на критичната инфраструктура, като използваха огромна глобална мрежа от компрометирани персонални компютри и сървъри, посочва Ройтерс.

Директорът на ФБР Кристофър Рей предположи, че тази кампания е свързана с по-обширното намерение на Китай да възпре САЩ да защитят Тайван.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че „Волтов Тайфун“ няма никаква връзка с китайското правителство.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising