04 / 17 / 2024
Новини Свят При 100% обработени бюлетини бившият генерал Петър Павел печели 58,32% на президентските избори в Чехия

При 100% обработени бюлетини бившият генерал Петър Павел печели 58,32% на президентските избори в Чехия

Това означава, че Павел е получил подкрепата на 3 358 926 избиратели, упражнили правото си на глас на втория тур на изборите, който бе произведен вчера и днес.

0 коментари
При 100% обработени бюлетини бившият генерал Петър Павел печели 58,32% на президентските избори в Чехия

При 100% обработени бюлетини бившият генерал Петър Павел печели 58,32% от гласовете на избирателите на балотажа на президентските избори в Чехия, предаде чешката новинарска агенция ЧТК, цитирана от БТА.

Това означава, че Павел е получил подкрепата на 3 358 926 избиратели, упражнили правото си на глас на втория тур на изборите, който бе произведен вчера и днес. Съперникът му Андрей Бабиш печели 41,67% от гласовете, което означава, че е бил подкрепен от 2 400 271 души. На балотажа е регистрирана избирателна активност от 70,25% – правото си на глас са упражнили 8,25 милиона души. Чехия е с население от 10,6 милиона души.

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш призна загубата си на президентските избори в Чехия и поздрави генерал Петър Павел за победата, предаде Ройтерс.  Бабиш направи това по време на реч пред свои симпатизанти, след като почти всички бюлетини от балотажа на президентските избори бяха преброени.

Бившият генерал Петър Павел, който е бивш председател на Военния комитет на НАТО и привърженик на оказването на военна помощ на Украйна, бе избран днес за президент на Чехия, като победи на балотажа бившия премиер Андрей Бабиш, предаде Франс прес.

Чешкият премиер Петър Фиала също поздрави Петър Павел за победата на президентските избори.

„Бих искал да благодаря на хората, които гласуваха за мен, а също така и на тези, които не гласуваха за мен, но упражниха правото си на глас, защото по този начин всички тези хора уважиха демокрацията и показаха, че ги интересува какво се случва със страната“, заяви Павел.

„Виждам, че на тези избори победиха ценности като истината, достойнството, уважението и скромността“, каза още избраният президент.

Павел ще стане приемник на президентския пост на Милош Земан, който поддържаше тесни отношения с Москва преди нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година.

На втория тур на президентските избори е отчетена избирателна активност от 70,3%.

Предизборната кампания бе изключително разгорещена, като имаше спорове по много въпроси, включително и за Украйна. Кампанията между двата тура на изборите бе белязана от дезинформационна вълна, насочена срещу Павел, и от смъртни заплахи срещу Бабиш и семейството му.

„Нашето общество е в изместен смисъл наранено от кампанията за президентските избори, от многобройните кризи, с които се сблъскахме и с които се сблъскваме, но също така и от политическия стил, който доминираше досега в страната ни“, изтъкна Павел.

„Това трябва да се промени и вие ми помогнахте да направим първата стъпка по пътя към промяната“, заяви победителят на изборите.

Церемонията по встъпване в длъжност на Павел ще се състои на 9 март в Прага, съобщи чешката държавна телевизия, като се позова на председателката на долната камара на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова.

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising