04 / 23 / 2024
Новини Свят „Подземната“ мрежа от щабове на Алексей Навални се превъща в лидер на руската антивоенна съпротива

„Подземната“ мрежа от щабове на Алексей Навални се превъща в лидер на руската антивоенна съпротива

0 коментари
"Подземната" мрежа от щабове на Алексей Навални се превъща в лидер на руската антивоенна съпротива

На фона на войната в Украйна Алексей Навални, който остава главeн политически затворник на Русия, и неговите поддръжници отидоха на заден план, но съратниците му продължават да работят: видеоклиповете на канала им „Популярня политика“ събират

стотици хиляди гледания

(в началото на войната броят на зрителите понякога надхвърляше един милион), а списъкът на хората, срещу които привържениците на Навални изискват санкции, расте.

Стартирането на „подземната“ мрежа от щабове, което беше обявено в края на декември, може дори да се превърне в крайъгълен камък в руската антивоенна съпротива.
Лично Алексей Навални продължава да се противопоставя на войната с писма, промъкнали се през решетките и разпространявани в социалните мрежи.

Той сега е в колония със строг режим във Владимирска област

и почти никога не напуска карцера ШИЗО.
Кореспондентът на New Europe, заедно с политолози, анализира основните проекти на екипа на Навални през изминалата година и говори за случилото се с тях след началото на руската инвазия в Украйна.

– Добър вечер приятели, включихте канала им „Популярня политика“

Основният политически рупор, място, където казват истината за руската политика и наричат нещата с истинските им имена.

Говорим за войната и престъпленията на Владимир Путин“

, казва пред камерата млад мъж в черно сако и синя риза.
Това е членът на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) Руслан Шаведдинов, който миналата година служи в Нова Земля, където бе незаконно отведен от силите за сигурност през декември 2019 г. До него седи друг съратник на Навални, разследващият журналист Георгий Албуров.

В следващите час и половина те ще обсъдят последните новини: масираните ракетни удари по украински градове, падането на украинска ракета на територията на Беларус и

обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев в списъка за издирване на МВР на Русия

Както обикновено, гостите ще се присъединят към разговора им: Мундеп Сергей Цукасов, журналистът Майкъл Наки, адвокат Марк Фейгин. Всичко това като част от предаване на живо на YouTube канала „Популярная политика“, може би най-известният проект на екипа на Навални, стартирал след началото на войната.

Според директора на фонда „Антикорупция“ Иван Жданов те отдавна са обмисляли създаването на собствена медия, като още през 2014 г. са се опитали да издадат вестник в духа на „политически таблоид“ с името „ Популярная политика”. Въпреки факта, че  вече имаха канал Navalny LIVE със собствена програмна схема, ФБК планира да го направи по-скоро журналистически проект, предназначен за по-широка аудитория, която не е толкова силно ангажирана в политическите процеси, казва Жданов.

Първоначално каналът трябваше да бъде пуснат през лятото, но войната направи своите корекции в тези планове и изданията започнаха да се появяват още в първите дни на руската агресия в Украйна.
Домакини бяха служители на ФБК, бивши координатори на централата и независими медийни журналисти: Руслан Шаведдинов, Иван Жданов, Кира Ярмиш, Мария Певчих, Дмитрий Низовцев и бившият журналист от Ехо Москва Майкъл Наки.
Стартирането беше успешно и първите епизоди бързо започнаха да печелят стотици хиляди, а понякога дори милиони гледания (сега едно видеото гледат до 400 хиляди души). В канала има няколко програми: ежедневни новини; „Военно положение“ (тази програма предоставя седмично окончателно резюме на военните действия); „Зомбоящик“ с бившия журналист на „Дождь“ Иля Шепелин (всъщност това е преглед на „креатива“ на руската пропаганда). Редовен жанр: интервюта за войната с Украйна, вътрешната политика и икономиката на Русия. Най-често гостите са експерти – икономисти Сергей Гуриев и Максим Миронов, военният анализатор Юрий Федоров, публицистът Дмитрий Биков – и общественици на Украйна: съветници на ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Алексей Арестович и Михаил Подоляк.
„Ефектът от канала се оказа доста силен през тази година, създадохме голяма медия от нулата“, оценява предаването Жданов. – Имаме редовни зрители, много от тях дори не знаят, че преди сме се занимавали с политическа дейност. Например, могат да ме познаят на улицата, да дойдат и да кажат: „О, вие сте водещ на“Популярная политика“, въпреки че дори не съм журналист. Появи се цяла нова публика. Миналия месец имахме 11,5 милиона уникални зрители. Каналът продължава да расте, през ноември 30 000 души са се абонирали за него. През лятото броят на уникалните зрители достигна 10 милиона“, казва той.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising