07 / 13 / 2024
Новини TV Литва, по примера на Латвия, отмени лиценза на руската опозиционна TV  „Дождь“

Литва, по примера на Латвия, отмени лиценза на руската опозиционна TV  „Дождь“

0 коментари
Литва, по примера на Латвия, отмени лиценза на руската опозиционна TV  "Дождь"

Литва, по примера на Латвия, също отмени лиценза за излъчване на руския опозиционен  телевизионен канал „Дождь“.

За решението съобщава пресслужбата на Литовската обществена телевизия (LRTK). Аналогично решение взе вчера Националният съвет за електронни медии на Латвия (NEPLP) като забрани излъчването на „Дождь“ на територията на страната, и освен това обяви, че планира да бъде блокирано и излъчването на канала в YouTube в Латвия.

Водещият Алексей Коростельов каза преди седмица в пряк ефир, че телевизията „може да помогне“ на руските войници, което той след това нарече неволна грешка на езика. Призова зрителите да пишат на редакцията за нарушения при мобилизацията и че „Дождь“ може да помогне на изпратените на фронта да се оборудват, защото армията не ги оборудва и те са поставени в мизерни условия.

Той беше уволнен, но това не помогна.

Считан  като опозиционен на режима на Владимир Путин, каналът наскоро използва карта на незаконно анексирания от Русия през 2014 г. Крим, в която той бе посочен като част от Руската федерация, а освен това използва израза „нашата армия“ по отношение на руските въоръжени сили.

Проблемите в Латвия започнаха още през лятото, когато бе премахнат прочут монумент на Червената армия, а репортери на телевизията правеха анкети и в студиото се обсъждаше основателна ли е кампанията за премахване на съветски паметници. Това бе посрещнато хладно и с критики, че за страната, една от трите балтийски републики, анексирани от Сталин съгласно тайната част от споразумението „Молотов – Рибентроп“, този дебат е приключил с ясно решение и в „Дождь“, изглежда, не разбират неадекватността на опитите за подновяването му, докато в съседство Русия разрушава Украйна и избива хиляди хора.

Последваха и други инциденти (глоба, че няма звуков канал на латвийски език, както изисква законът) до декември, когато NEPLP наложи 10 хил. евро глоба за показана в ефир карта на Крим като част от Русия и наричане руските въоръжени сили „нашата армия“.

Министърът на отбраната Артис Пабрикс призова да се отнеме правото на пребиваване на служителите на телевизията, а службата за национална сигурност на Латвия започна проверка.

Тихон Дзядко, главният редактор, се извини и заяви, че „телевизионният канал не се занимава и няма да се занимава със снабдяване на руската армия – на фронта или в тила“. Коростельов бе уволнен и след него си тръгнаха няколко служители. После генералният директор Наталия Синдеева също се извини със специално видеообръщение към „всички, които изпаднаха в заблуждение заради фразата на Алексей Коростельов“. Тя повтори, че телевизията не помага на руската армия и думите били грешка с много висока цена. Решението за уволнението било взето „под натиска на лавина от мнения, под заплаха за отнемане на лиценза, под заплаха да бъдем изгонени от Латвия“.

Днес от руски журналисти, принудени да напуснат Русия след вълната от цензура след 24 февруари, реакциите са осъдителни за Латвия. Има и предупреждения, че това само напомняло, че „Владимир Путин и службите му ще се опитат да ни компрометират и ликвидират един по един в чужбина“.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising