05 / 25 / 2024
Новини Свят Какви са последствията от изтеклите секретни разузнавателни документи на САЩ ?

Какви са последствията от изтеклите секретни разузнавателни документи на САЩ ?

от infomax
0 коментари
Какви са последствията от изтеклите секретни разузнавателни документи на САЩ ?

Американското министерство на отбраната съобщи, че различни правителствени служби със съвместни усилия правят

оценка на последствията,

които изтеклите секретни разузнавателни документи през последните дни могат да имат върху националната сигурност на САЩ и съюзниците и партньорите им, съобщи Ройтерс.

„Министерството на отбраната продължава да прави преглед и оценка на автентичността на фотографираните документи, които циркулират в социалните медии и изглежда, че съдържат чувствителна и строго секретна информация“, се казва в съобщението.

През миналата седмица в социалните мрежи, се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат

военни тайни на САЩ,

свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, се подозира, че източникът на документите може да е в САЩ. Американските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи. Смята се, че това е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност от публикуването на над 700 хиляди документа от Уикилийкс през 2013 г.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с

гриф „Секретно“,

описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба.

Подобна строго охранявана информация може да бъде от голяма полза на руските сили и Украйна обяви, че президентът Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

В друг документ с

гриф „Строго секретно“,

съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток.

Нетаняху вчера категорично отхвърли твърденията в документа, които определи като „неверни и без каквато и да било основа“.
В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиска на САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.
Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising