06 / 21 / 2024
Новини Свят АНАЛИЗ! Проевропейските центристки партии се представиха добре

АНАЛИЗ! Проевропейските центристки партии се представиха добре

от infomax
0 коментари
ЕС

Проевропейските центристки партии се представиха добре като цяло в в Централна и Източна Европа на изборите за Европейски парламент в неделя, сочат частичните резултати и екзитполовете, противоположно на тенденцията в други части на континента, където крайнодесните набират скорост.

В Полша,

най-големия източен член на Европейския съюз, центристката Гражданска коалиция (ГК) на министър-председателя Доналд Туск се очертава като победител на европейския вот в неделя, показаха екзитполовете, с което направи стъпка към утвърждаването си като доминираща сила в Полша след кампания, в която преобладаваха опасенията за сигурността.

В Унгария

националистическата партия „Фидес“ на министър-председателя Виктор Орбан се класира на първо място, но отбеляза най-лошия си резултат на национални или на европейски избори от близо две десетилетия, докато в същото време нарасна подкрепата за проевропейската партия „Тиса“, която се ръководи от новото име в политиката Петер Мадяр.

„Ние показахме, че нашият избор, нашите усилия имат много по-широко измерение, отколкото само нашите национални въпроси… ние показахме, че сме фар на надеждата за Европа“, заяви Туск след обявяването на резултатите от екзитпола.

„Управляващите в Германия нямат причина да са щастливи, а тези във Франция имат основание за драматична тъга“, каза Туск, добавяйки: „От големите държави Полша показа, че демокрацията триумфира тук“.

СИГУРНОСТ

В условията на бушуваща война в Украйна и мигрантска криза на границата с Беларус, Туск определи гласуването в Полша като избор между сигурно бъдеще в страна в сърцето на ЕС или по-опасно и рисковано, ако беше спечелила националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС), известна с конфликтите си с Брюксел.

Според екзитпола на IPSOS ГК е спечелила 38,2 % от гласовете, пред ПиС с 33,9 %, което би означавало края на десетилетната серия от първи места на изборите за ПиС.

В Унгария частичните резултати показаха, че „Фидес“ е получила 43,8 % от гласовете,  а „Тиса“ на Maдяр 31 процента.

Мадяр влезе в унгарската политика по-рано тази година, обещавайки да изкорени корупцията и да съживи демократичния контрол и баланси, които според критиците са били разрушени при управлението на Орбан.

В Румъния управляващата коалиция на левите социалдемократи (СДП) и дясноцентристките либерали (НЛП) спечели 54% от гласовете на изборите за Европейски парламент, на които те участваха с общи листи, показва екзитпол.

Според екзитполовете

Aлиансът за единство на румънците (АЕР),

крайнодясна група, която беше основана преди пет години и която се противопоставя на миграцията и военната помощ за Украйна, се нарежда на второ място в европейския вот с 14% от гласовете.

„Прогресивна Словакия“, либерална, прозападна опозиция в Словакия, победи „Посока-Социална демокрация“, най-голямата партия в ляво-националистическото правителство, ръководено от министър-председателя Роберт Фицо, който миналия месец оцеля след опит за убийство.

В Чехия популистката опозиционна партия АНО победи дясноцентристката група СПОЛУ, която ръководи правителството.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising