04 / 23 / 2024
Новини Свят Адвокатите на Ева Кайли: Това е изтезание. Това е Средновековие

Адвокатите на Ева Кайли: Това е изтезание. Това е Средновековие

0 коментари
Адвокатите на Ева Кайли: Това е изтезание. Това е Средновековие

Адвокатите на Ева Кайли, заподозряна за избухналия скандал „Катаргейт”, осъдиха нечовешките условия на задържане, които оприличиха на „изтезания“.

Бившият заместник-председател на Европейския парламент е в ареста повече от месец, след като беше арестувана и обвинена в рамките на мащабно разследване дали чужди държави, включително Катар и Мароко, са оказвали незаконно влияние върху работата на Европарламента. Разследването залови и бивш евродепутат, парламентарен сътрудник и ръководител на неправителствена организация.

Белгийските прокурори отхвърлиха искането на Кайли да бъде освободен с електронна гривна за проследяване, се посочва в съобщение за медиите.

Двамата адвокати на Кайли заявиха, че тя е била поставена в изолатор единствено по прищявка на белгийските прокурори, съобщи „Политико”.

Според адвокатите ѝ Кайли е била държана от 11 до 13 януари в изолатор, където не ѝ е било позволено да контактува с външния свят, включително с адвокатите си. По време на тази изолация тя е била държана в затворническа стая „на студено и ѝ е било отказано второ одеяло“, казва адвокатът й Михалис Димитракопулос. Той добави, че светлината в килията ѝ е била постоянно включена, което ѝ е пречело да спи, и че не ѝ е било позволено да се къпе, въпреки че е имала менструация.

„Това е изтезание. Това е Средновековие“, каза той, четейки бележка пред препълнения пресцентър пред заседанието на съда в Брюксел.

В отговор говорител на федералния прокурор заяви: „Не съм чувал нищо за това нито в досието, нито в друг момент“.

Изслушването се провежда само два дни, след като друг заподозрян по делото – Пиер Антонио Панцери, бивш италиански евродепутат, който е в центъра на разследването, сключи сделка с белгийския прокурор за предоставяне на информация в замяна на по-лека присъда.

Адвокатите на Кайли намекнаха, че тя е била държана под стража, докато прокурорите са преговаряли за това споразумение. Запитан защо е държана в изолация, Андре Рисополус, базираният в Брюксел неин адвокат, отговаря: „В момента защитата не разполага с друга информация, освен че съдебните власти са преценили, че това вероятно е добър начин да се избегне [намеса], докато г-н Панцери преговаря за собствената си процедура за покаяние.“Той добави, че би сметнал за „шокиращо“, ако това е причината за поставянето ѝ в изолатор, тъй като тази процедура се използва рядко дори при „мафиотски престъпления“. Запитан дали ще подаде жалба за нечовешко отношение, Рисополус отговори: „Преди да поема инициативата да подам жалба за унизително, нечовешко и неоправдано отношение, наистина искам да знам какво се е случило. Ние ще го разберем.“

Кайли е задържана по предварителни обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, които тя отрича чрез адвокатите си. „Тя отрича да носи наказателна отговорност за участие в престъпна организация и за активно пране на [пари]“, казва Рисополус.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising