09 / 19 / 2024

от infomax
0 коментари

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новия състав на ЕК. А за руския диктатор Владимир Путин новите лица са лоша новина, пише „Политико“.

„Ако Москва имаше нужда от напомняне, че Брюксел все още подкрепя Киев, днес го получи. Урсула фон дер Лайен беше силен защитник на подкрепата на Украйна във войната й срещу Русия и това е отразено в пъзела за втория й мандат. Двама кандидати от балтийските страни Освен естонецът Кай Калас, който ще ръководи външната политика на ЕС, литовецът Андрюс Кубилюс ще отговаря за новосъздадения ресор за отбрана“, пише изданието.

Отбелязва се, че Кубилиус ще докладва на финландския комисар, изпълнителен вицепрезидент по технологиите, суверенитета, сигурността и демокрацията Хени Виркунен. А Хелзинки е един от най-острите критици на Русия в Европа.
Видео на деня

Следващите пет години ще бъдат ключови за подготовката на разширяването на блока, който ще включва Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани, отбелязва Politico.

„Затова портфолиото за разширяване е разделено на две, така че единият комисар да може да се съсредоточи основно върху разширяването, а другият върху интересите на Европа в Средиземноморието, а именно икономическото развитие и контрола върху миграцията, ще бъде комисарят от Словения Марта Кос отговорен за разширяването“, се казва в материала.

Нов състав на Европейската комисия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новия състав на ЕК във вторник, 17 септември 2024 г. Прави впечатление, че от 26 места 10 са заети от жени.

Така например функциите на еврокомисар по конкуренцията ще изпълнява Тереза ​​Рибера (Испания). В същото време Кая Калас (Естония) става върховен представител за външната политика и политиката на сигурност.

Да припомним, че Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на Европейската комисия за втори мандат през юли. „За“ гласуваха 401 членове на Европейския парламент от 360 необходими.
Predsedatelyat na Evropeĭskata komisiy

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising