09 / 20 / 2024
Новини България Бащата на Шерлок Холмс – масон и спиритуалист

Бащата на Шерлок Холмс – масон и спиритуалист

Ново издание отбелязва 165 години от рождението на сър Артър Конан Дойл

от infomax
0 коментари
Шерлок Холмс

165 години от рождението на сър Артър Конан Дойл отбелязва издателство „Лист” със сборника „Шерлок Холмс и кървавият диамант”. Обемистият том с твърди корици включва 18 разказа и новели, в които детективът от улица „Бейкър” разплита убийства и мистерии заедно с помощника си д-р Уотсън. Всички произведения са в превод на Милена Попова, а корицата е дело на Емил Марков.
Сред бисерите в колекцията са както истории като „Сребърен пламък” и

„Ритуалът на рода Мъсгрейв”,

писани през 90-те години на XIX век, така и произведения, създадени след цяла декада авторово мълчание на тема „Шерлок Холмс”.
В периода 1893 – 1903 г. Артър Конан Дойл загърбва детектива, за да има време за историческите си романи. Читателите и издателите обаче са крайно недоволни, затова през 1903-а писателят отново пали лулата
на Шерлок в разказа „Запустялата къща”.

Искрата не загасва до 1927 г., когато излиза сборникът „Архивът на Шерлок Холмс” с последните 12 истории за приключенията на гениалния следовател. Част от тях са и в колекцията на „Лист” – „Кралският диамант”, „Лазещият професор”, „Тримата мъже с фамилия Гаридеб”.
Всички тези криминални загадки са за интелектуална отмора за Артър Конан Дойл. Паралелно с тях той изследва задълбочено различни

паранормални явления

През 1887 г. бащата на Шерлок Холмс присъства на около 20 сеанса, експерименти по телепатия и срещи с медиуми. Пише активно и за спиритическото списание „Лайт”, където се обявява за спиритуалист. През същата година е посветен в масонство и става член на ложа „Финикс. По-нататък в житейския си път Дойл ще продължи да възхвалява психическите феномени и материализациите на духа. През 1916 г., в разгара на Първата световна война, вярата на писателя в психическите феномени бележи апогей и той пише статия, в която отбелязва, че „спиритизмът е това, което той нарича „Ново откровение”, изпратено от Бог, за да донесе утеха на опечалените”. Две години по-късно публикува и самостоятелен спиритуален труд „Новото откровение”. През 1920-а пък пътува до Австралия и Нова Зеландия, за да убеждава в силата на спиритизма. До смъртта му през 1930 г. основното му занимание са именно беседите за спиритуалистичните му убеждения, които той изнася във Великобритания, САЩ и различни европейски страни.

 

Корицата на сборника с 18 разказа е дело на Емил Марков.
Фотография на сър Артър Конан Дойл от 1914 г.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising