09 / 20 / 2024
Новини България Щастието е в хобито

Щастието е в хобито

от infomax
0 коментари
Щастието

Творческите хобита, като рисуване, дървообработване, писане, са полезни за психичното здраве също като ходенето на работа , съобщи UPI, позовавайки се на британски учени.

„Занаятчийските занимания и други артистични дейности показаха значим ефект за предвиждането на усещането на хората, че животът им е смислен“, каза водещият автор на изследването д-р Хелън Кийс от университета „Англия Ръскин“ във Великобритания.

„Всъщност въздействието на хобитата беше по-голямо от въздействието на заетостта“, добави тя. „Изработването на нещо не само ни дава усещане за постижение, то е и

смислен път към себеизразяването

Това не винаги е случаят с работата.“

Изследването е публикувано в списанието Frontiers in Public Health. В него са участвали почти 7200 души в годишното проучване Taking Part, проведено от британското Министерство на културата, медиите и спорта.

Хората са отговаряли на въпроси за участието си в културни, дигитални и спортни дейности, както и за нивата си на самотност и „усещане за щастие, тревожност, удовлетвореност от живота и дали животът им има смисъл“.

Повече от една трета (37,4%) от анкетираните са казали, че са участвали в някакъв вид изкуства или занаятчийски хобита през последния месец.

Хората, които се занимават с творчество, имат по-висок резултат по отношение на щастието, удовлетвореността и усещането, че

животът си струва,

в сравнение с хората, които не се занимават с изкуства или занаяти, установиха изследователите.

„Ефектите върху удовлетворението бяха налице, дори след като отчетохме неща като трудов статус и ниво на лишения“, казва Кийс. „Изглежда, че творческите хобита могат да допринесат положително за благосъстоянието извън други аспекти на живота.“

Изследването е предназначено само да покаже асоциации, така че не може да докаже причина и следствие.

Източник: БТА, Христина Терзиева

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising