09 / 21 / 2024
Новини България Пикът на метеорния поток Персеиди за 2024 г. започва сега

Пикът на метеорния поток Персеиди за 2024 г. започва сега

от infomax
0 коментари
Персеиди

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2024 г. започва сега. Той ще бъде на 12 август от около 16:00 ч. до 19:00 ч. (при еклиптична дължина на Слънцето λ☉ = 140.0° до 140.1°), т.е. през деня за България, уточни за БТА Пенчо Маркишки, физик от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и в Института по астрономия при БАН.

Въпреки това наблюдения могат да се проведат в нощите 11/12 и 12/13 август. В първата от тях Луната ще залезе в

23:24 ч. за София

с 42% осветен диск, след което условията за наблюдение ще бъдат добри. В нощта срещу 13 август Луната ще залезе в 23:50 ч. с 52% осветен диск (фаза първа четвърт) и условията след това също ще са добри, каза физикът.

Предвид растящата сега Луна, можете да проведете наблюдения през нощите на този уикенд и по-точно – във времето след полунощ, съветва Маркишки. Той е автор на „Гид на любителя астроном“, издание на катедра „Астрономия“ на ФзФ на СУ.

Персеиди е интензивен поток с около

90-100 бързи метеора на час

при своя максимум. Неговите метеорни тела навлизат в земната атмосфера с доста висока скорост – 59 километра в секунда. Поради това, че той е активен в удобно за наблюдение време – в топлите летни нощи, много любопитни хора от Северното полукълбо на Земята проявяват интерес към него.

Радиантът на потока се намира видимо близо до звездата η от съзвездието Персей, което веднага след свечеряване е видимо ниско над хоризонта, в посока север-североизток. До края на августовските нощи радиантът се издига все по-високо в небето, с което условията за наблюдение на Персеиди принципно се подобряват. На 12 август Слънцето ще изгрее в 06:30 ч. за района на София, а ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около

05:15 ч.,

уточни Маркишки.

Той припомни традиционната препоръка визуалните и фотографските наблюдения да се извършват от места, достатъчно отдалечени от светлините на градовете, за да бъдете под тъмно небе. Посоката на наблюдение не е от значение – не е нужно да гледате непременно към съзвездието Персей, каза физикът.

 

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising