09 / 20 / 2024
Новини България САЩ може да  изпаднат в рецесия

САЩ може да  изпаднат в рецесия

от infomax
0 коментари
рецесия

В понеделник, 5 август, фондовите акции в Азия паднаха, а облигациите се повишиха, тъй като нарастват страховете, че Съединените щати може да  изпаднат в рецесия. Това принуди инвеститорите да излязат от рискови активи, докато залагат, че ще са необходими бързи съкращения на лихвените проценти по паричната политика, за да се спаси растежът, пише Reuters.

Йената и швейцарският франк се повишиха рязко с разгръщането на активността при покупка и продажба, докато нарастващите продажби предизвикаха прекъсвания на някои борси в Азия.

Фючърсите на Nasdaq (една от основните борси в САЩ) паднаха с 2,9%, а фючърсите на S&P 500 (акции на всички компании, листвани на най-големите американски борси) се повишиха с 1,6%. Фючърсите на EUROSTOXX 50, индекс на европейски акции, паднаха с 0,8%, а фючърсите на FTSE, водещият индекс на Британската фондова борса, паднаха с 0,5%.

Японският индекс Nikkei падна със

зашеметяващите 8,0%,

достигайки седеммесечно дъно, най-голямата му загуба за три сесии от финансовата криза през 2011 г. Най-големият съставен индекс на MSCI за акции в Азиатско-тихоокеанския регион извън Япония загуби 2,8%.

В същото време китайските сини чипове отчетоха рядък ръст от 0,2%. Доходността на японските 10-годишни облигации падна със 17 базисни пункта до най-ниското си ниво от април насам при 0,785%, тъй като пазарите радикално преразгледаха перспективата за ново повишение на лихвените проценти от Японската централна банка.

Държавните облигации бяха търсени, като 10-годишната доходност достигна 3,723%, най-ниската стойност от средата на 2023 г.

Причини за загриженост на инвеститорите

Притеснително слаб отчет за заплатите в САЩ през юли накара пазарите да ценят вероятността Федералният резерв да намали значително лихвите през септември – с до 50 базисни пункта. Фючърсите изискват намаление на лихвите със 115 базисни пункта до 5,25-5,5% тази година и около 3% до края на 2025 г.: „Увеличихме шансовете си за 12-месечна рецесия с 10 процентни пункта до 25%“, Goldman Sachs анализаторите отбелязват, че въпреки че смятат, че опасността е ограничена от това колко анализатори на JPMorgan оценяват вероятността от рецесия в САЩ на 50%.

Огромният спад в доходността на

държавните облигации

също засенчи обичайната привлекателност на щатския долар като валута-убежище и доведе до спад с приблизително 1% на 2 август. В понеделник доларът падна с още 2,2% спрямо японската йена до 143,10, докато еврото се задържа на ниво от 1,0934 долара. Швейцарският франк беше основният бенефициент на избягването на риск, като доларът падна с 1% до шестмесечно дъно от 0,8495 франка.

Финансови новини

Неочаквано слабите данни за заетостта в САЩ, обявени на 2 август, увеличиха страховете от бъдеща рецесия. Това накара инвеститорите да изхвърлят акции и да се преместят в облигации.

Златото отново поскъпна и се доближава до последния си рекорд. Това идва, след като по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ засилиха очакванията, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвените проценти.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising