09 / 21 / 2024
Новини България Украйна затяга обръча около Крим

Украйна затяга обръча около Крим

0 коментари
Украйна затяга обръча около Крим

Снимка Радио Свобода

Украйна усложнява позицията на Русия в незаконно анексирания Крим чрез последователни и редовни атаки срещу цели на полуострова.

Както се посочва в материала на Politico, Украйна води кампания срещу противовъздушната отбрана, железопътните комуникации и водоснабдяването на окупаторите в Крим.
В петък украинският флот и армия извършиха поредица от атаки срещу ферибот и петролен терминал на пристанището Кавказ, разположено от руската страна на Керченския пролив, който разделя Крим от Русия. Часове по-рано украинците удариха кримската страна на фериботния пункт в Керч, като повредиха два железопътни ферибота, Avangard и Conroe Trader, които са критични за способността на Русия да снабдява Крим.

Керченският мост

беше значително повреден два пъти, правейки го неспособен да издържи тежкия трафик на влакове. Това означава, че Русия не може да го използва за военна логистика, като транспортиране на тежки бронирани машини, каза говорителят на украинския флот Дмитрий Плетенчук пред изданието.

Това принуждава Русия да разчита на пътни и железопътни връзки през окупирана Украйна, което прави влаковете и камионите по-лесни мишени за украинците.

„Като се има предвид, че железопътната линия, която руснаците изграждат през окупираните територии на Украйна, все още не е завършена, този цивилен ферибот беше основният логистичен маршрут за тяхната армия , след като Украйна унищожи четири и повреди пет от тях десантни кораби“, отбеляза Плетенчук.

Атаката е последният етап от

сложната операция

на Украйна за подкопаване на руския контрол над Крим. В допълнение към логистичните цели, украинците използваха военноморски дронове и ракети, за да унищожат или повредят най-малко 27 руски военни кораба и една подводница. Киев също атакува руски летища и военноморски бази, принуждавайки Москва да премести флота си на изток по крайбрежието на Черно море до руското пристанище Новоросийск.

Освен това атаките на Киев подкопаха руската противовъздушна отбрана в Крим.

„Докато руските окупатори са в украинския Крим, там периодично ще избухва нещо“, каза Плетенчук.

Руснаците все още имат шанс да избягат

В петък сутринта украинците използваха дронове и ракети „Нептун“, за да ударят руския град Краснодар. Атаката по кримската страна на пролива е извършена с ракети ATACMS американско производство. Това е в съответствие с правилата на Вашингтон за ограничаване на използването на оръжия, доставени от САЩ, от Украйна. Киев съобщи, че по време на обстрела са били поразени ключови цели.

„Модерната и ефективна руска противовъздушна отбрана отново се оказа безсилна срещу нашите ракети и безпилотни системи и не успя да защити важни логистични и поддържащи съоръжения за руската армия“, каза украинската армия.

Руското министерство на отбраната съобщи за свалянето на пет противокорабни ракети „Нептун“ и 29 дрона над Краснодарския край, заявявайки, че е предотвратена „украинска терористична атака“. Киев отрича тези твърдения.

„Украйна не удря цивилни цели, а само обекти, които Русия използва за военни цели. Руснаците никога не показват щетите, защото знаят, че ние удряме само военни цели“, каза Плетечук.

Губернаторът на руския Краснодар Вениамин Кондратьев заяви, че всички украински дронове са били унищожени и няма жертви никъде, освен в петролната рафинерия.

„Ситуацията е по-сериозна в район „Темрюк“, където пожарът е с висока степен на сложност, те получават медицинска помощ останалите служители бяха евакуирани“, каза Кондратиев в изявление.

Плетенчук каза, че Русия е затворила както фериботния пункт, така и Керченския мост в четвъртък, принуждавайки цивилни и военен персонал да използват пътя през южната окупирана Украйна, за да стигнат до Русия.

„Това трябва да намекне на окупаторите, които са се заселили незаконно в нашия Крим през последните 10 години, че има все по-малко възможности да напуснат този полуостров сега, защото по-късно това ще бъде невъзможно“, каза Плетенчук .

Комбинирана атака срещу Крим

Както съобщи УНИАН, Силите за отбрана, съвместно със СБУ, проведоха многодневна операция за унищожаване на логистиката, която осигурява препитанието на руските окупационни сили в Крим.

По този начин, по предварителна информация, е нанесен всеобхватен удар върху подстанциите и електроснабдителните мрежи, както и върху запасите от светли петролни продукти в Краснодарския край на Руската федерация.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising