09 / 19 / 2024
Новини България Захари Карабашлиев: Респект за достойнството на дипломата Лъчезара Стоева, която изми лицето на България

Захари Карабашлиев: Респект за достойнството на дипломата Лъчезара Стоева, която изми лицето на България

В управлението трябва да влизат само хора, които никога не са произнасяли думите "от мен нищо не зависи"

0 коментари
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев, писател. Фейсбук

Някога, когато чуех нещо от рода „от мен нищо не зависи“ се палех да споря, да обяснявам как това не е така. Мина време, докато осъзная, че за онези, които изричат тези проклети думи, това е така, по-лесно е. Вчерашният ден беше много важен за България, защото един дипломат на име Лъчезара Стоева, постоянен представител на страната ни в ООН е отказала да се поддаде на натиск от министър председателя на България Главчев (който кой знае защо е и външен министър) да се въздържи от становище за почитане на датата 11 юли, на която се случва

нечовешкото убийство на над 8300 мъже и момчета в Сребреница

от генерал Ратко Младич. Колони автобуси пристигат до специално приготвено за целта място, за да бъдат разтрелвани мъже и деца и заривани с багери, нечовешко клане, организирано и изпълнено от въоръжените сили на бивша Югославия. Това е „геноцид“. Аз вярвам, че сръбския народ не е виновен за този геноцид и не бива да носи срама на тогавашните си началници и политици. Но това е геноцид. Препоръчвам всеки да посети Сараево един ден, да се запознае със събитията около тази отвратителна „специална операция“ и да се постави на мястото на жертвите, на техните роднини, приятели.

Всъщност, всички са жертви – палачите са просто жертви, които са продължили живота си. Ще видите видео-репортажи и на тях – някои от тях смазани от греха, който са понесли на плещите си: как живееш, след като си убивал деца!? Жертви са тези войници, които са изпълнявали заповед, но е имало и други, които с готовност са убивали, дори и шофьори на автобуси са се включвали да пострелят с автомати, имало е и трети, които са си казвали „е, какво пък, от мен нищо не зависи“ и са пускали откоси.
Сега можем да си спомним

и за „Голямата екскурзия“

на нашите братя и сестри, български турци, които бяха прогонени от домовете си от хунтата около Тодор Живков, принудени да се изселят за дни.
Всъщност България не беше далеч от югославския сценарий. Комунистите, в края на режима много рязко започнаха да поемат един различен курс – от интернационалисти се превърнаха в „националисти“, чудеха се как да се задържат на власт…
Имахме семейни приятели-турци, едни от най-работливите и достойни хора. Промениха им имената, не беше достатъчно, после ги прогонихя. Сега живеят в Измир, но обичат България повече от много българи, които живеят тук.
Пак да го кажа ясно:
Сърбия не е отговорна за геноцида в Сребреница.
Но той се е случил.
Сегашна България не е отговорна за престъплението на комунистическата партия спрямо българските си граждани.
Но то се е случило.
Затова вярвам, че в управлението на страната трябва да влизат само хора, които никога не са произнасяли думите „от мен нищо не зависи“.
Още веднъж – респект за достойнството на дипломата Лъчезара Стоева, от която е зависело да измие лицето на България като застане на страната на хуманността.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising