09 / 20 / 2024
Новини България Полина Паунова: Адски ме е срам от дебата!

Полина Паунова: Адски ме е срам от дебата!

Изплува духът на “Истанбулската конвенция”, пише журналистката

от infomax
0 коментари
Полина Паунова: Адски ме е срам от дебата!

Полина Паунова, журналист. Фейсбук

Костадин Костадинов, Корнелия Нинова, Радостин Василев, Тошко Йорданов, в по-малка степен Любен Дилов-син и тн – упражненията на тема “интимна връзка” са превзели парламентарната трибуна. Разговорът се върти около трети пол, призив за протести срещу опита за въвеждането му (?!) и прочие безумия. Изплува духът на “Истанбулската конвенция”.
Беше обяснено, че организаторите на протеста в Стара Загора видели какво става и оттеглили подкрепата си от промените в Закона за защита от домашното насилие. Говори се с чужди посолства, диктовки на текстове по телефона. И нито един разговор по същество.

Корнелия Нинова призова за протести

Надеждата ѝ била в тях. И обясни как изглежда правилният протест в защита на жените – без какви надписи и прочие.
Когато в началото на случая Стара Загора си позволих да пиша, че трябва да се изяснят обстоятелствата (те и сега не са ясни) доста хора ми се ядосаха. Писаха ми какво ли не (личните съобщения и гадости няма да ги цитирам, но под статуса ми се вижда трендът). Обществото искаше да му бъде посочен виновник веднага, и да има обещание за разправа с виновника.
При систематичното работене по фактите стана ясно само, че единственото безспорно е, че има жертва. Безспорност на доказателствата няма. Стана ясно, след поуспокояваното на обстановката, че има разлика между съдебно и досъдебно производство (второто е квази процес, съдът се произнася по мярката, а не чете присъда). Стана ясно, че няма данни официални никъде за 400 шева, а съдебният медик си е свършил работата – неговите заключения детайлно описват всъщност разказа на доктора приел момичето и обработил раните ѝ (на единият обаче оставката беше поискана,

беше наричан изрод

– без никой да прочете документа).

Стана ясно, че прокурорът е поискал освобождаване без мярка, а МВР не е включило зверството в бюлетина си по незнайни причини. Стана ясно, че лека телесна повреда може да бъде и тежко престъпление. И че терминологията трябва да се тълкува и чете внимателно от специалисти. Те затова учат. Както впрочем, лекарите също участ за това и е добре да се допитваме до тях, а не да ходим на знахар…
Затова и в последна сметка вече ми изглежда по-приемлив за обществото изводът, че стихийните настоявания за действия, под силен гняв не са добър съветник. Затова и тая работа със завишаване на наказанията в НК за лека и средна телесна повреда крие много опасности (появиха се няколко обяснения по темата – и достъпни, и смислени, ще сложа един от тях в коментари).
Единственият смислен, правозащитен текст, който роди случаят в Стара Загора е

интимната връзка

Текстът не е добре написан. А не е добре написан, защото се е бързало. Трябва да се редактира. Но вместо смислена, човеколюбива реакция, Копейкин и Корнелия Нинова сеят поредната доза омраза към ЛГБТИ хората.
Остава ни да стискаме палци за няколко неща:
ГЕРБ и ДПС да не се отметнат от този текст – ПП/ДБ вече заявиха, че няма да се отметнат.
Текстът да бъде прецизиран.
Георги Георгиев да е истинският извършител на зверството, защото обществото вече го е осъдило. А като знаем как работят разследващите – те никога не биха се конфронтирали с обществото мнение и биха казали “нали казахте кой е виновникът – оправяйте се”. Остава ни да се надяваме също, че Георгиев (ако той е извършителят) няма поръчител, някой над него, защото при такова искане за мъст от конкретен човек, никой няма да бръкне по-дълбоко и да види дали пък не става дума за много по-дълбок случай.
Остава ни и да се надяваме, че обществото (в тази му част, която гласува за Корнелия Нинова, Възраждане и тн) ще узрее за идеята, че никое насилие над никого не е допустимо. И затова уязвимите групи трябва да се защитават.
Адски ме е срам от дебата в пленарна зала.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising